Illustrasjonsfoto: Monica Knoff/Statens vegvesen

2447 kjøretøy kontrollert i Nord-Norge i januar

Skrevet av Mari Rokkan
04.02.2019 14:00 - OPPDATERT 04.02.2019 20:04

Vegvesenets kontroll av dekk og kjetting i årets første måned har resultert i 71 gebyrer, 195 bruksforbud og fire anmeldelser.

Flere ulykker og stengte veier på grunn av utenlandske kjøretøy i starten av 2019 gjorde at Statens vegvesen intensiverte sine kontroller i januar. Det har resultert i at 2447 kjøretøy har fått dekk og kjettinger kontrollert. 195 av disse kjøretøyene, altså rundt åtte prosent, har fått bruksforbud. De klart fleste av disse er tilhengere. Det melder vegvesenet i en pressemelding. 

– Åtte prosent er ikke en høy andel, men det er klart at det bak hvert av disse kjøretøyene er et stort skadepotensial. Våre kontrollører er derfor ute på veien og jobber målrettet for å stoppe disse kjøretøyene hver eneste dag, sier seksjonssjef Helle Torill Sandvik i Statens vegvesen.
FORSKJELL PÅ NASJONALITETER
Januartallene viser at det forskjell på kjøretøyene som kommer fra Norge og de som kommer fra utlandet. Tallene er ikke store nok til at de er statistisk signifikante, men viser likevel en trend der utenlandske kjøretøy har flere feil enn norske.

– Vår oppgave er å stoppe farlige kjøretøy på veiene i Nord-Norge, uansett hvor de kommer fra, sier Sandvik.
– Vi er imidlertid bevisst forskjellene når vi utfører våre kontroller og har blant annet hatt mange kontroller ved grenseovergangene denne vinteren.

ØKT SATSING
Vegvesenet påpeper videre at den økte frekvensen i antall kontroller har kommet over år.

– Vi har 50 prosent flere kontrollører i nord i dag enn vi hadde for bare fem år siden. I tillegg har det skjedd innstramminger på regelverkssiden, og nå er arbeidet i gang med å stramme inn regelverket ytterligere. Generelt ser vi også at tilstanden på kjøretøyene har blitt bedre de siste årene, sier Sandvik.

Statens vegvesen i nord har også hatt besøk av kontrollører fra andre steder i landet i januar.  I tillegg til dekk og kjetting har Statens vegvesen også kontrollert blant annet kjøre-/hviletid, bremser, last og vekt, også i januar.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.