Moro for alle under Laukvikdagan. "Water walking"-ballene var populære. Foto: Karianne Steen

5000 kom på Laukvikdagan

Skrevet av Karianne Steen
01.07.2018 09:39 - OPPDATERT 06.07.2018 08:46

Laukvikdagan har 20-årsjubileum i år. Vi tok turen til dugnadsbygda tre mil fra Svolvær, der 500 innbyggere gir alt for fellesskapet.

Å komme til Laukvik under Laukvikdagan er som å komme til et familieselskap der alle har ventet på akkurat – deg. Samfunnshuset er bygdas hjerte, og det banker for alle, uansett hvor du kommer fra. I år kom det 5000. Vi tok en prat med dugnadsfolket, og med de som bare kom for å nyte.

– ALLE BIDRAR
Torbjørn Fagerheim fra Laukvik har fått broren Knut Roger på besøk denne helga. Knut Roger bor i Lødingen, men må hjem til Laukvikdagan. Camilla Johansen fra Laukvik slår seg ned ved røykebordet utenfor samfunnshuset. Hun skryter av alle som stiller opp.
– Alle gjør noe. Det er dette arrangementet som berger samfunnshuset vårt. Alt er bygget og gjøres på dugnad, sier hun.
– Det er et flott arrangement, med mye for ungene, sier Torbjørn.
– Ja, mye for alle, faktisk. Det er 20-årsjubileum i år, så da skjer det jo litt ekstra. I kveld er det fest, med gjenforening av tre-fire gamle band fra Laukvik, forteller Torbjørn.
Vi hører navn som May Day, Need More Cash og Points, og skjønner at her blir det mimring. Det er ingen tvil om hvor de voksne brødrene skal i kveld. På konsert.
– Ja, det kan du skrive opp!

Torbjørn mener det kommer så mange som 5000 mennesker til Laukvikdagan, med lokale og tilreisende. Mange blir hele helga.
– De fleste har bobiler eller campingvogner, eller så sover de hos slekt og venner. Og så er det jo rorbuer til leie, sier brødrene Fagerheim, og skryter litt ekstra av kakebordet som bugner rett innenfor.
– Det er jo kjent over hele Lofoten.

F.v. Torbjørn Fagerheim, Camilla Johansen og Knut Roger Fagerheim.
– HELE BYGDA BAKER
Og kakebordet – det tar kaka. Med egen kakevakt for å passe på at det ikke går tomt. Elin Åsheim fra Laukvik tar jobben på alvor, og går stadige runder rundt det rikholdige bordet.
– Hele bygda baker, og rundt 130 kaker blir levert inn og spist fra fredag til søndag, smiler Elin, som forteller at Pavlovaen (marengskake med krem og friske bær, journ.anm.) kanskje er den mest populære.
– Sjøl har jeg bakt ei gulrotkake, og i morgen skal jeg levere ei kake til.
– Og alt går unna?
– Ja, stort sett, smiler kakevakten.

Elin Åsheim er kakevakt under Laukvikdagan.
TOK TUREN FRA VEST

Kirsten Knutsen fra Valberg har tatt turen med svigerinna Evelyn og døtrene Trude og Marion. De har vært på Kabelvågmarkedet tidligere på dagen.
– Vi er på dagstur fra Vestvågøy. Kabelvågmarkedet er en tradisjon for oss, og i år ville vi få med oss Laukvika også. Vi synes det er kjempeflott. Og det er utrolig artig å se hva de får til her i bygda. De må jo få litt inntekt av det her, smiler de fire damene, som har spist boknafisk og koser seg med kake og kaffe.
– Jeg gikk to runder rundt kakebordet før jeg klarte å bestemme meg, smiler Evelyn.

F.v. Kirsten, Evelyn, Marion og Trude Knutsen
POPULÆR BOKNAFISK
Marit J. Eilertsen fra Laukvik står ikke mye stille bak disken i kaféen denne dagen.
– Det har vært en travel dag. Vi selger laupskaus og boknafisk, og det virker som om boknafisken er mest populær. Den er selvfølgelig laget her, smiler Marit, og travler avgårde til neste kunde.

Marit J. Eilertsen har nok å gjøre bak salgsdisken. – Boknafisken er mest populær, sier hun.
LOKALT HÅNDVERK
I salgsteltet står bord med salgsvarer på rekke og rad. Her er kjøttmat, Tupperware, glasskunst – og mye fint i ull.
Anne-Grete Olsen, selger hekle- og strikkevarer som hun har laget.
– Salget har gått bra. Det har gått mest av disse pulsvarmerne, og av disse heklede blekksprutene. De er populære, også hos de helt nyfødte, sier Anne-Grete, og viser til en dansk studie som viser at det er fint for premature å holde i de myke blekksprutene med lange, krøllete tentakler i heklet bomull.
– Babyene roer seg, forteller Anne-Grete.

Anne-Grete Olsen selger egenproduserte hekle- og strikkevarer.
ÅPEN BÅT
Utenfor salgsteltet finner vi en plakat. “Åpen båt”, står det.
– Folk kan få komme inn og se seg rundt, sier Rhodri fra Wales, som tar imot oss fra styrhuset til MS “Stabben”.
– Vi er en vennegjeng som kjøpte båten for to uker siden. Den er rundt 70 år gammel, og nå skal den pusses opp. Siden vi allikevel ligger til kai her i Laukvik, kan jo folk få en omvisning, smiler den stolte båteieren, som forteller at særlig den eldre generasjonen har vist interesse for båten der den ligger til kai.
– De sier vi har kjøpt oss mye arbeid, gliser Rhodri.

Rhodri fra Wales har kjøpt seg båt, og viser den fram under Laukvikdagan.

DRO – OG KOM TILBAKE
Linn Gren Tjønndal fra Laukvik har pyntet seg til Laukvikdagan, med grønn farge i hestehalen, som står flott til den svarte fløyelskjolen. Linn synes Laukvikdagan er er bra saker.
– Det blir jo bare større og større, med masse folk som kommer fra overalt, smiler Linn, som er hjemvendt laukvikværing.
– Jeg dro herfra fordi – bygda. Jeg skulle aldri mer tilbake. Så fikk jeg barn, og måtte tilbake. Og her blir jeg, smiler hun.

Linn Gren Tjønndal, her med sønnen August, er hjemvendt laukvikværing. – Her blir jeg, sier hun.
Mannen Kent Rune Gren Tjønndal har nettopp vært med på konkurranse i melkespannholding. Man holder et melkespann i hver hånd, med armene utstrakt. Den som holder lengst, vinner.
– Jeg tapte, dessverre, sier Kent Rune.
– Men du kom på andre plass i finalen, det er jo bra?
– Joda. Men det var bare to med, gliser Kent Rune.

Kent Rune Gren Tjønndal (t.h.) var med i konkurransen i melkespannholding.
FLYTTET FRA BERLIN
Ines Lunow sitter ved et kafébord sammen med mannen og to tyske venninner, som er på besøk.
– Vi har bodd sju år i Laukvik, og Laukvikdagan er så koselig, sier Ines. Hun kommer fra Berlin, og mener å ha funnet sitt paradis i fiskeværet i Lofoten.
– Folk holder sammen, og de stiller opp. Og Laukvikdagan er viktige. Det er morsomt at folk kommer hjem for å få dem med seg, smiler Ines.

Rodeo var en populær aktivitet.

Den lokale trubaduren Asbjørn Rystad underholdt på samfunnshuset.

Sønnen til trubaduren Asbjørn Rystad hadde spesiallaget t-skjorte i anledning konserten. Her med onkel Are Rystad.

Astrid Rystad (med barnebarnet på fanget) kom med familie og venner for å høre sønnen Asbjørn Rystad spille og synge.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.