HØYDEPUNKT: Auksjonen er et av mange høydepunkt under Molladagan. Foto: Arkiv

Alt klart for Molladagan

Skrevet av Eivind Biering Strand
23.06.2019 20:00 - OPPDATERT 24.06.2019 10:44

Rydd kalenderen, pakk båten eller klargjør bilen først som sist. 12. - 14. juli er det igjen duket for sommerens vakreste øyhopp når Molladagene sparkes i gang i Ulvågen og på Øyhelle.

Suksessformelen på årets Molladager er i grove trekk den samme som tidligere år; Bred, variert underholdning for store og små og et kakebord uten sidestykke.

HUMOR OG QUIZ
Ingen Molladager uten revy selvsagt, og Eirin Ulvåg i festivalkomiteen forteller at det er Humorkameratene som besørger årets komiske innslag på festivalen. Fredagskvelden avsluttes med fest akkompagnert av Gimsøy-bandet Why Not.
– I fjor endret vi lørdagsprogrammet med quiz på ungdomshuset i Ulvågen i stedet for fest med band. Det var så vellykket at vi gjentar dette i år, sier hun.
Leder ved Lofoten Kulturhus, Eva-Mette Lundahl, står for den offisielle åpningen av Molladagene fredag.

LATTER: Humorkameratene står for årets revy under festivalen.DRONNING FOR ALLE
Før lørdagsquizen bør man imidlertid sørge for påfyll med frisk sjøluft på en av de klassiske Dronning-etappene, hvor det i år legges opp til større valgfrihet på den enkleste ruta, “kvart dronning”. Den går som vanlig fra fergeleiet til Ulvågen, men nytt av året er det at man i stedet for spasere langs vei kan velge ei en tursti gjennom marka.
– Vi har ryddet en gammel kjerrevei som går opp til Kvannvika, der den møter stien som går opp til Grønnåsen. Derfra kan man også gå ned til Ulvågen. Flere muligheter er bra, mener Eirin Ulvåg.
"Hel Dronning" går som vanlig fra Ulvågen til Brettesnes på sykkel, deretter via tursti fra Brettesnes til Ulvågfjorden, hvorpå man blir fraktet med båt tilbake til Ulvågen, mens "Halv Dronning" kun går fra Brettesnes til Ulvågfjorden.
– Vi har turer for alle nivå, også for dem som ikke er fullt så gangføre. Kvart Dronning er 4,5 km på vei og kan gjennomføres med rullestol om så er. Ruta om Pederveien ned til Ulvågen er heller ikke svært krevende, forteller hun. 
Og hvis man fortsatt er oppegående etter to dagers festligheter, settes det opp fjelltur med guide til Grønnåsen søndag.

NAM: Molladagenes kakebord pleier å være av den episke sorten. Men vær raskt ute å sikre deg en tallerken av festivalens legendariske rømmegrøt. Den blir det kamp om.
LEGENDARISK RØMMEGRØT
Tradisjonen tro blir det også i år satt opp salgsboder ved ungdomshuset i Ulvågen, hvor det blir anledning å handle gårdsprodukter, håndarbeid og ulike forbruksvarer. Som vanlig arrangeres det barneleker lørdag, med konkurranser og premier til alle som deltar.
– Vi har også auksjonen som alltid er et høydepunkt. I år har vi noen skikkelige godbiter, både av det morsomme slaget og noe som har en viss verdi.
De grøtfrelste kan forresten trekke et lettelsens sukk. Eirin Ulvåg kan nemlig bekrefte at øyas sagnomsuste rømmegrøt gjør comeback i år.
– I tillegg blir det kaker og kaffe. Og vi pleier alltid ha et flott kakebord.

NOE FOR BARNA: Aktiviteter og leker lørdag formiddag, med tilhørende premieringENKLERE FOR BÅTFOLKET
Eirin Ulvåg kan videre fortelle at man har fått på plass ny flytebrygge i Ulvågen, slik at de som ankommer festivitetene med fritidsbåt skal ha godt med plass.
– Vi har også godt med plass til folk som vil ligge i telt eller kommer over med campingvogn eller bobil, forteller hun.
Hun legger ikke skjul på at Molladagene er et av årets høydepunkt på øya, både for fastboende, feriegjester og en ikke ubetydelig tilhengerskare av landkrabber ellers i kommunen. Et stort dugnadsarbeid ligger bak festivalen og inntektene sørger for å holde liv i ungdomshusene i Ulvågen og Øyhelle.
– For oss på den siden av øya er det årets største happening, og vi ønsker selvsagt å dele begivenheten med flest mulig, sier hun.
At den fantastiske musikkfestivalen ÅrsteinØYA går av stabelen på samme tidspunkt, bare et par steinkast over Ulvågsundet, mener hun ikke er noen ulempe. Tvert i mot.
– Ting her ute foregår hovedsakelig på formiddagstid, så hvis noen vil ta ei stripe over til Årstein og se konsert på kvelden, er det selvsagt rom for det, avslutter Eirin Ulvåg.

SVINGOM: Alltid god stemning når det lir mot kveld under Molladagene.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.