Illustrasjonsfoto.

Advarer mot stor skredfare

Skrevet av Morten Moe, NTB
22.05.2020 10:00 - OPPDATERT 22.05.2020 18:02

Senest torsdag rykket redningsmannskaper ut til et skred i Vågan. Ingen var tatt av skredet, som trolig ble utløst onsdag. Torsdag ettermiddag gikk et skred over fylkesvei 87 i Tamokdalen i Troms.

NATURLIG UTLØSTE SKRED
På Varsom.no kan vi lese at man bør unngå soleksponert bratt terreng. Det er fare for store naturlig utløste skred på grunn av økende temperaturer høyt til fjells, og de har satt faregrad tre på forholdene både fredag og lørdag. Når mange har tatt seg fri i langhelga, er det helt sikkert noen som har tenkt seg til fjells også.

– HRS har fått rapporter om flere naturlig utløste skred i landsdelen siste døgn. Situasjonen ventes å forverre seg med fare for store naturlig utløste skred i takt med temperaturøkning fredag og inn i helgen. Vær ekstra varsom, skriver Hovedredningssentralen Nord-Norge på Twitter torsdag ettermiddag.

TA HENSYN
HRS ber folk ta hensyn til at det er mye snø og smeltevann i fjellet, og at dette skaper en spesiell risiko. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) melder om faregrad 3 torsdag og fredag.

– Vi har hatt tragiske hendelser på denne tiden tidligere år, og vi håper å unngå det denne sesongen, skriver HRS.

Litt senere torsdag hadde Troms politidistrikt fått melding om fire andre skred som hadde gått i løpet av dagen, skriver Nordlys. Troms politidistrikt opplyser at det ble brukt et ambulansehelikopter for å sjekke et snøskred ved Blåskredtinden på Kvaløya, men det ble fastslått at ingen var tatt av snømassene.