Arrangerer folkemøte om kulturminne-fredningen

Skrevet av Mari Rokkan
10.05.2019 10:00 - OPPDATERT 10.05.2019 16:02

Tirsdag 14. mai inviterer Riksantikvaren til folkemøte på Festiviteten i Henningsvær.

Det er i forbindelse med oppstarten av kulturmiljøfredningen i Henningsvær at det inviteres til folkemøte på Festiviteten  blir det et folkemøte på Festiviteten 14. mai klokken 18.

– Da blir det mulighet til å få mer informasjon, stille spørsmål og møte Riksantikvaren. Det vil også være mulig å møte noen fra Riksantikvaren dagen etter, for de som har flere spørsmål eller ikke har anledning til å komme på folkemøtet, skriver Riksantikvaren i en pressemelding.

NASJONALE VERDIER
Høsten 2018 ble det gjennomført et forprosjekt for å undersøke konsekvensene av en mulig kulturmiljøfredning i Henningsvær. Forprosjektet ble gjennomført som et samarbeid mellom Henningsvær innbyggerforening, Vågan kommune, Nordland fylkeskommune og Riksantikvaren. Vågan kommunestyre vedtok i februar å undertegne partnerskapsavtale for oppstart av en kulturmiljøfredning av Henningsvær. Nordland fylkesting vedtok i april å støtte Riksantikvarens ønske om å gå videre med en prosess om kulturmiljøfredning av Henningsvær. Nå starter fredningsprosessen formelt.

– Riksantikvaren foreslår å frede Henningsvær på grunn av stedets store nasjonale verdier. Fiske har vært en av de tre viktigste næringene i Norge sammen med landbruk og industri. Få fredninger er knyttet til fiskerihistorien, og Lofotfisket og dets betydning nasjonalt sett er i liten grad representert blant det som er fredet. Fiskeværet skaper store verdier også i dag. Henningsvær har blant annet fire aktive fiskebruk, og Vågan kommune tar imot fisk til verdier opp mot en kvart milliard årlig . Å tilrettelegge for at fiskerinæringen fortsatt kan drive og utvikles er et mål for fredningsprosessen, skriver Riksantikvaren.

TAR STILLING I 2021
Vågan kommune, Nordland fylkeskommune og Riksantikvaren, med innspill fra innbyggerforeningen i Henningsvær, samarbeider om å utarbeide fredningsforslaget. Når fredningsforslaget er klart, vil det bli sendt på høring til alle involverte eiere, brukere og andre interessenter. Kommunestyret i Vågan kommune tar stilling til fredningssaken i 2021.

Kulturmiljøfredning er en type fredning der bare det utvendige på bygningene i et kulturhistorisk miljø fredes. 12 kulturmiljøer er så langt fredet i Norge i dag.

 

 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.