Sløverfjordtunnelen. Illustrasjonsfoto: Statens vegvesen

Bekymret for mørkkledde syklister i mørke tunneler

Skrevet av Mari Rokkan
22.07.2019 17:00 - OPPDATERT 23.07.2019 08:02

Vegtrafikksentralen i Nord-Norge har i sommer fått flere henvendelser fra bilister som har opplevd å møte på «usynlige» syklister i tunneler.

Det melder Statens vegevesen i en pressemelding.

– Når du pakker til sykkeltur i Nord-Norge, er det kanskje fort gjort å tenke at du kan droppe refleksvest og lys på sykkelen siden det er lyst hele døgnet. Men selv om det er lyst ute, kan det fort være veldig mørkt inne i tunnelene. Og da må du sørge for å være godt synlig for bilistene, sier driftsleder for Vegtrafikksentralen i Region nord, Siril Veiåker Nilsen.

LOV Å SYKLE I TUNNELENE
Det er påbudt å ha refleks både bak på sykkelen og på pedalene. Sykler man i mørket, må man også ha lykt både foran og bak på sykkelen. De fleste tunnelene i Nord-Norge er det lov å sykle i, noe som kanskje kan være overraskende på en del bilister.

– Noen få tunneler er forbudt for syklende, men stort sett er det lov å sykle gjennom. Som bilist må du derfor være obs på at du kan møte på syklende, vise hensyn og tilpasse farten, sier Nilsen.

PLANLEGG TUREN
Skal man ut på en lengre sykkeltur, mener vegvesenet man bør sørge for å kartlegge ruta godt på forhånd og gjør det kjent med om tunnelene er åpne for sykkeltrafikk eller ikke.

– Selv om det er lov å sykle i tunnelen, kan det likevel være lurt å finne en alternativ rute hvis mulig. Du kan også vurdere å ta buss eller andre fremkomstmidler akkurat der tunnelen er, sier Nilsen.

Hvis man lurer på hvilke tunneler som har sykkelforbud, kan man se finne svaret på vegkart.no. De siste årene har noen tunneler fått varslingssystem der et lys vil blinke om det er en syklist i tunnelen og noen steder ligger det også refleksvester til utlån ved tunnelene.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.