KLARGJØR FOR VINTEREN: – Folk må forberede seg. Det er for seint å planlegge når skiføret er der, smiler Seth Hobby ved Northern alpine guides, som arrangerer bruktsalg og skredforedrag fredag ettermiddag. Foto: Karianne Steen

Bruktsalg og skredforedrag: – Det er for seint å planlegge når skiføret er der!

Skrevet av Karianne Steen
02.11.2018 07:26 - OPPDATERT 02.11.2018 16:00

Gjenbruk er viktig, mener Seth Hobby i Northern alpine guides. Fredag inviterer de til avspark for skisesongen med bruktsalg, skredforedrag og poetisk skifilm.

Hobby er eier og guide ved Northern alpine guides, som han driver sammen med kona Maren Eek Bistrup og Sjur Hauge. Firmaet tilbyr kurs og skreddersydde turer for klatre- og skientusiaster i Lofoten. Som profesjonell turoperatør må utstyrsparken hele tiden oppgraderes. Derfor inviterer de til bruktsalg på Arbeidern fredag ettermiddag. 

VIKTIG MED GJENBRUK
Det er andre gangen guidefirmaet arrangerer bruktsalg.
– Det kom overraskende mye folk i fjor. Vi så at det var et behov, og ville gjøre det igjen, sier Hobby.
Han forteller at motivasjonen er å samle folk med interesse for friluftsliv, og gi dem tilgang på rimelig utstyr. Kanskje særlig for å motivere nybegynnere.

– Det er mange som vil begynne med toppturer på ski. Men utstyret er kostbart. Vi som driver profesjonelt har utleieski som må byttes ut jevnlig – blant annet fordi utstyrsprodusentene ønsker at vi skal bruke mest mulig moderne utstyr. Det gir oss muligheten til å selge utstyr videre til en rimelig pris, sier Hobby, som også i år har invitert privatpersoner og andre til å stille opp med eget bruktutstyr på Arbeidern.

– Gjenbruk er viktig. Hvis folk ikke bruker turutstyret sitt, bør de sørge for å selge det videre til andre som kan ha glede av det, mener Hobby, og lokker med et rikt utvalg med brukt utstyr som klatreutstyr, turklær og -sko, klær for surfing. Dette i tillegg til ski, bindinger, staver og skifeller som man trenger før snøen kommer.
– Folk må forberede seg. Det er for seint å planlegge når skiføret er der, smiler Hobby.

FAGLIG PÅFYLL OG SKIPOESI
På samme måte som at utstyret må være klart, mener Hobby at det er viktig med kunnskap om trygg ferdsel i fjellet, og om snøskred. Derfor byr de på foredrag med Sjur Hauge, som er firmaets egen guide.

Men det stopper ikke der: Når utstyret og kunnskapen er sikret, vil arrangørene sørge for inspirasjon til skikjøringen med Johan Wildhagen sin nye film ”Rewild the mountains”. Den beskrives som en ”unik og annerledes skifilm som garantert får deg i stemning for myke puddersvinger”.

Hobby har åpenbart latt seg begeistre av Wildhagens filmatiske verk.
– Wildhagen var lei av de standard skifilmene. ”Rewild the mountains” er poetisk, litt langsom, og med veldig fine bilder og musikk. Det er kanskje den fineste skifilmen jeg har sett, sier Hobby, som tror at folk vil la seg inspirere til en mer bevisst og varsom omgang med naturen.

LODD MOT OLJE
For å mette fredagssultne skientusiaster blir det salg av pizza på Arbeidern. 
– Alessio fra Æ elska Pizza fyrer opp pizzaovnen, sier Hobby, som håper at folk vil komme med familien, eller kanskje være med på å skape litt feststemning utover kvelden. Loddsalg blir det også, der inntekten går til Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Hobby lokker med fine premier.
– Man kan vinne to-retters middag, pizza fra Æ elska Pizza, deltakerplass på skredkurs, fine våtdrakter og annet turutstyr. Vi håper å samle inn minst 20 000 til Folkeaksjonen! smiler skientusiasten.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.