HEDRES: – Dagfinn Bakke er en meget fortjenestefull kunstner, og gjør det hver dag synlig at Norge har en meget dyktig kunstner i sine rekker, mener Selskapet «Prix de Norvège» . Arkivfoto.

Dagfinn får pris

Skrevet av Mari Rokkan
31.10.2018 14:19 - OPPDATERT 01.11.2018 12:51

Tildeles kunstprisen «Pris de Norvège» for sitt virke.

– Kunstverkene til Dagfinn Bakke har blitt sett av mennesker fra mer enn 100 land og han er uten tvil en kunstner av internasjonal format. Dette har gjort at styret i Selskapet «Prix de Norvège» har bestemt at Dagfinn Bakke fortjener «Pris de Norvège», skriver president Egbert Pijfers i en pressemelding.

– MEGET DYKTIG
I den nederlandske byen Groningen ble det i 2008 stiftet et kunstakademi for  figurativ kunst. Akademiet heter De Klassieke Academie. Siden 2013 har det årlig blitt delt ut en pris til to av studentene som avslutter den fem-årige utdanningen. Dette er en pris for meget lovende eksamens-kandidater. I spesielle tilfeller kan også andre figurative kunstnere få tildelt denne internasjonale kunstprisen, og det er her Bakke kommer inn i bildet, i følge selskapet.
– Dagfinn Bakke har i mange tiår vært en meget fortjenestefull figurativ kunstner og har åpnet kunstgalleriet sitt for mange titusenener Hurtigrutepassasjerer. Og hans utsmykking av mange Hurtigruteskip, og MS Nord-Norge spesielt, gjør at det hver dag er synlig for mange både norske og utenlandske turister at Norge har en meget dyktig kunstner i sine rekker, skriver Pijefers videre.


FREMDELES I ARBEID
Bakke vil motta prisen lørdag 10. november i Galleri Dagfinn Bakke. Og prisvinneren selv er glad for utmerkelsen.
– Det er klart det betyr mye for meg å få en internasjonal pris. Og Nederland har jo fostret mange store kunstnere, så det er jo ekstra hyggelig at den kommer derfra, sier Bakke. 
– Ble du overrasket?
– Ja, jeg trodde først det var en spøk, ler han.
Kunstneren har de siste årene vært preget av svekket helse, men kan fortelle at han på gode dager fremdeles er produktiv.
– På gode dager er det å dra ned på atelieret det første jeg gjør. Det føles nemlig veldig godt å komme seg i arbeid, forteller han. 

INSPIRERT AV SOLBERG
Bakke forteller videre at han i de senere år har blitt svært opptatt av Harald Solbergs arbeider - mannen som kanskje er mest kjent for sitt «Vinternatt i Rondane».
– Jeg blir veldig facinert av hans bruk av blåtoner, og har latt meg inspirere mye av disse den siste tiden. Jeg skulle gjerne ha laget en egen utstilling som en hyllest til Solberg, sier han.
– Om det blir noe av, får vi se, men man skal aldri si aldri, legger han til.

Kunstneren opplyser videre at alle som vil er hjertelig velkommen til Galleri Dagfinn Bakke når han skal motta prisen den 10. november klokken 19.
– Alle som vil kan komme, og jeg vet at til og med ordføreren kommer dit - og det er jo hyggelig, avslutter han.  

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.