Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

De fleste Vågan-barn er vaksinerte

Skrevet av Mari Rokkan
11.04.2019 09:38 - OPPDATERT 11.04.2019 16:02

De aller fleste barn og unge får de vaksinene som er anbefalt i barnevaksinasjonsprogrammet, viser dekningstallene for 2017 og 2018.

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder andel barn som er vaksinert gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Det er ikke noe som tyder på at oppslutningen er fallende de siste årene. Det melder Folkehelseinstituttet.

GOD DEKNING
Vaksinasjonsstatistikken angir hvor mange prosent av barna i et årskull som er fullvaksinert. Det vil si at barna har fått de vaksinene som anbefales i barnevaksinasjonsprogrammet, og at vaksinene er gitt ved riktig alder og med riktig intervall mellom dosene.

I Vågan ble 92,7 prosent av alle 2-åringer vaksinerte i 2018, mot 95,8  prosent i 2017. 

Blant 9-åringer viser statistikken at 95,1 prosent ble vaksinerte i 2018, mot 93,2 i 2017. Til sammenligning ble 97,7 prosent av 9-åringene på Vestvågøy vaksinerte i 2018.

Blant Vågans 16-åringer ble 84,4 prosent vaksinerte i 2018, mot 90,1 prosent i 2017. På Vestvågøy var tallet 94,7 prosent i 2018.

LITEN FARE FOR UTBRUDD
– De aller fleste barn og unge i Norge får de vaksinene som er anbefalt gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Det gjøres en formidabel innsats av helsesykepleierne i kommunene over hele landet, noe vi tror er mye av forklaringen på de gode tallene, sier seniorrådgiver Evy Dvergsdal ved Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK.

Den første dosen med vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder gis vanligvis ved 15 måneders alder. Tall fra vaksinasjonsregisteret viser at 96 prosent av barna har fått første dose når de fyller to år.

– Flere europeiske land har økende forekomst av meslinger. Den høye vaksinasjonsdekningen i Norge gjør at det er liten risiko for større utbrudd med meslinger her til lands, selv om vi også ser enkelttilfeller her, sier overlege Øystein Riise ved Folkehelseinstituttet.

TROLIG HØYERE DEKNING
De reelle tallene for vaksinasjonsdekningen lokalt kan være høyere enn det statistikken viser. Folkehelseinstituttet har gjennom dialog med kommunene kartlagt de viktigste årsakene til dette. Tilbakemeldinger fra samtlige av landets fylker viser at tekniske problemer med elektronisk overføring av vaksinasjonsmeldinger fra kommunene til SYSVAK, er en utfordring for å få frem reell vaksinasjonsdekning. Andre viktige årsaker som påvirker tallene for vaksinasjonsdekningen, er manglende etterregistrering av vaksiner som er gitt før ankomst til kommunen, og at folkeregisteret ikke er oppdatert og tilgjengelig.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.