Markus Dvergastein, med artistnavnet Captain Sukram er nå klar med debutalbumet sitt. Foto: Trine Sivertsen

Debutalbumet klart for slipp

Skrevet av Trine Sivertsen
25.11.2020 10:00 - OPPDATERT 25.11.2020 18:02

Til vanlig ser vi vestlendingen som gitarlærer og vikarierende rektor på Vågan Kulturskole. Han er ofte sett på scenen med andre lokale musikere i varierende sjangre og prosjekter. Nå er det derimot artisten Captain Sukram som står i senter.

Markus Dvergastein vokste opp i hardcore-miljøet i Sandnes på 2000-tallet. Han fant sin vei til musikkbransjen som gitarist for bandet Purified In Blood, med konserter på Øyafestivalen, Norway Rock og Rockefeller tidlig i karrieren. På eventyr i California med inspirasjon fra Brian Wilson, Warren Zevon og Todd Rundgren våknet interessen for en helt annen musikksjanger, og med flytting fra Oslo til Lofoten i 2018 ble det endelig ro til å realisere egen musikk.

Med to utgitte singler på forhånd, henholdsvis «Hey, Little Trouble» og «Always on My Mind», kommer nå debutalbumet «Pillowtalk & Sundowns» ut den 27. november. 

LOKALE KREFTER MED PÅ LAGET
Med seg har Sukram med seg både folk fra nettverket sitt i Oslo, samt flere lokale krefter.

Blant annet finner vi Birri, Brita Skare Malvik, i koringen på låta «Anyones Baby», forøvrig spilt inn i en av cellene i fengselet i Kabelvåg, og Våghals med Julie Brattli Steinvik på koring på tre låter, dette spilt inn på menighetshuset i Kabelvåg. Terje Brun har vært med på både dirigering og arrangering, Simen Vangen har bidratt med brasiliansk perkusjon og Vegard Sandbukt har arrangert blåseinstrumenter og spilt trompet.

Også plateselskapet Tik Records har lokal forankring, med den tilflyttede bergenseren Sverre Vik som har base i Henningsvær hvor han blant annet jobber som bookingansvarlig på Trevarefabrikken i tillegg til å drive plateselskapet sitt.

− Sverre er en veldig flink og produktiv type, og det er utrolig hyggelig og praktisk å ha han i Henningsvær, sier Dvergastein.
 
VRIENT Å FÅ ALT TIL Å KLAFFE
Han spiller selv gitar og synger på låtene sine, men han har fått med seg en rekke profiler den rette lytter kanskje vil dra kjensel på, som Lars Horntveth, Øystein Braut, Martin og Jørgen Smådal Larsen (Jako Vidal/Le Corbeau/Kråkesølv), The Loch Ness Mouse m.fl. I tillegg til å bidra som musikanter er brødrene Smådal Larsen Kapteinens stødige produsenter. Sammen har de spilt inn albumet i forskjellige studio, før det ble mastret og trykket hos George Tander og T-Time Vinyl Plant hjemme på Jæren.

Vinylen rekker ikke fram innen releasedatoen, men er tilgjengelig omtrent en uke senere. I mellomtiden blir den tilgjengelig på digitale plattformer for de ivrigste lytterne.

− Selv om plata har vært planlagt lenge er det fremdeles vrient å få alt til å klaffe til en releasedato, sier Dvergastein med et lurt smil over kaffekoppen.

Platecoveret er fotografert med selvutløser av Sukram selv.

BOHEMSK, AVSLAPPA OG FRI
Historien om coveret er også noe å smile lurt over – bildet som er brukt er tatt med selvutløser av Dvergastein og hans gode kompis tatt på ferie i USA november 2018.

− Det var ulovlig å sove i bil der vi var, men vi gjorde såklart det, ler han. Da var det opp tidlig, og våkne i en ganske varm bil og opp og få tak i vann og mat.

Og det er nettopp en slik bohemsk, avslappa og fri følelse debutalbumet med 9 låter gir. Markus har tidligere omtalt albumet som problemfri feelgood-musikk, og er ifølge pressemeldingen fra Tik Records en kjærlighetserklæring til lavmælt raffinert viserock på Californisk 70-tallsvis.

Dvergastein har ved en tidligere anledning uttalt at han nesten kun hører på musikk som er laget før 1978 - eller på ny musikk som er laget slik at det høres ut som den er fra før 1978. Av labelet omtales Sukram som er en mann av folket og folkrocken, og etter flytting fra Oslo til Lofoten i 2018 ble det endelig ro til å realisere egen musikk – samtidig som han har blitt en velkjent figur i lokalmiljøet.
 
KJEKKEST Å SPILLE LIVE FOR FOLK
Selv om releasekonserten var vel planlagt, tok Dvergastein det tunge valget om å utsette dette.

− Med nye restriksjoner og en grense på femti stykker i publikum er det både kjipt å eventuelt måtte ekskludere de som ikke kommer inn, ikke at jeg vet om det ville skjedd. I et stort lokale vil odet også bli litt lite med så få i publikum. Det er klart det er et antiklimaks, det aller kjekkeste er absolutt å spille live for folk, sier han.

Han planlegger derfor en debutturne i slutten av mars på nyåret, hvor det er lagt opp til konserter i både Lofoten, Bodø og Tromsø i nord, samt Stavanger, Bergen og Oslo i den sørlige delen av landet.

Hjemme hos Sukram er det fullt av gitarer med tilhørende utstyr. Mørketida skal brukes på å eksperimentere med lyder til neste album. Foto: Trine Sivertsen

NYSGJERRIG PÅ ULIKE UTTRYKK
Med et bredt nettverk over hele landet forteller han engasjert om hvordan konsertene blir ulike på hvert sted.

− Noen ganger er det kjedelig å ha et prosjekt gående alene, men i Lofoten har jeg et flott gjeng med Brage Tørmænen, Øyvind Gjerløw, Vegard Sandbukt og nå også Sverre Vik.

I Oslo har han andre musikere han spiller med, og fordelene er mange ifølge Dvergastein.

− Jeg slipper å fly folk rundt så mye, så det er mye mer bærekraftig og miljøvennlig, samt økonomisk gunstig. Men det er også spennende å ha med flere forskjellige folk, det høres derfor forskjellig ut, noen ganger blir tight og proft, og andre ganger litt mer skranglete. Jeg er veldig nysgjerrig på ulike uttrykk, forteller han.

PLANLEGGER EN PRODUKTIV MØRKETID
Arbeidet med neste album er allerede godt i gang, og ivrig vil Dvergastein vise fram sin nye paddel- og lapgitar.

− Mørketida skal brukes på å øve, det blir spennende å se hvordan uttrykket blir på neste album. Man blir mer og mer selvkritisk, sier han, og forteller at ambisjonen er å ha det klart til neste sommer.

For de som ønsker å få tak i albumet oppfordrer Dvergastein til å ta direkte kontakt, for han har planer om å kjøre albumet hjem på døra til folk. Ellers kan man bestille postleveranse, for å sikre seg et av de 100 eksemplarene som trykkes opp.

− Jeg er spent på salget, men jeg vil jo si at det er et brennhett julegavetips, glimter han til.

Captain Sukram er klar for å kjøre vinyler på døra til folk. Foto: Trine Sivertsen

Artist : Captain Sukram
Platetittel : Pillowtalk & Sundowns 
Label : Tik Records
Distribusjon: Playground Music Norway
Format : Digital/Vinyl
Release : 27.november
Bidragsytere på platen : Lars Horntveth (Jaga Jazzist), Einar Jullum Leiknes, Øystein Braut (Electric Eye), Håvard Krogedal (Serena-Maneesh, Mirror Lakes), Magnus Falkenberg (Kappekoff), Jørgen Smådal (Kråkesølv), Martin Smådal (Jako Vidal/Le Corbeau), Harald Fagerheim Bugge (The Turns), Lasse Passage, Simen Vangen, Knærten Simonsen, Brita Malvik (Birri), Siri Byrkjedal, Simen Skrebergene, Audun Barsten Johnsen, Rakel Paulsen, Jasmin Hirschsteiner, Vegard Sandbukt, Nilas Granseth, Våghals Blandakor.