Maleri av Gunlaug Fauske.

Den kvinnelige kunstneren fra nord

Skrevet av Trine Sivertsen
15.11.2019 07:00 - OPPDATERT 15.11.2019 16:56

Gjennom foredrag og utstilling på Historisk tirsdag får vi bli bedre kjent med Gunnlaug Fauske og Anna Boberg, i regi av Svolvær Kunstforening og Vågan Historielag.

Den kjente kunstneren Gunnar Berg gikk bort lille julaften 1893, 30 år gammel. Broren John og kona bestemte at deres neste barn skulle hete Gunnar. Men det neste barnet ble en jente, og slik fikk Gunlaug Berg, senere Fauske, sitt navn.

ONKELEN INSPIRERTE GRUNNLAGET
Gunlaug vokste opp på Svinøya som væreierdatter, og både i hjemmet og hos besteforeldrene ble hun inspirert av alle maleriene som hang rundt omkring. Som liten jente pleide hun å kopiere bildene til sin onkel, noe som lagde grunnlaget for hennes videre virke.

Som tenåring gikk hun på pensjonatsskole i Asker, hvor hun lærte "alt hvad en dannet og moderne ung Dame bør vide og kunde," hvor noen av fagene var både kunsthistorie med bygningskunst, billedhuggerkunst og malerkunst. 

Maleri av Gunlaug Fauske.

MALTE AV REN GLEDE
Fra 1918-1921 gikk hun på maleskole i Christiania, før hun flyttet hjem til Svolvær igjen. Hun fant stor glede i å male naturen, lyset, miljøet og livet på Svinøya.

− Hun brukte mye farger, og det virker som om hun malte av ren glede, forteller barnebarnet Brit Fauske.

Hun møtte en mann fra Nordfjordeid som het Alf Fauske, som hadde kommet til Svolvær som postbetjent, og da ble det fra 1923 både ekteskap, barn og hverdag i den tidligere telegrafstasjonen de bygde om på Svinøya, nabohuset til Johngården.

VALGTE FAMILIEN
Gunlaug Fauske tok gjerne med de tre sønnene rundt på øya med malesaker og skisseblokk, men flere av motivene hennes er malt fra vinduene hjemme i Fauskegården hvor hun kunne arbeide i fred på kveldene.

Men å være nordnorsk kunstner, og ikke minst kvinne, skulle vise seg å være utfordrende. Skulle man bli kjent som kunstner måtte man dra til Christiania, Stockholm, København eller Paris, men Gunlaug valgte familien.

Tragisk nok gikk Gunlaug bort alt for tidlig av kreftsykdom, og ble bare 54 år gammel. Barnebarnet Brit undres ved om hun hadde fått gjort mer ut av kunsten sin om hun hadde fått levd lenger. Selv om hun aldri ble riktig kjent, var hun den eneste kvinnelige kunstneren i Svolvær på denne tiden.

Gunlaug Fauske. Foto: Privat

TO KVINNER INSPIRERT AV LOFOTEN
71 år etter hun gikk bort har nå barnebarnet Brit funnet fram kunstverkene, og nå skal de 41 maleriene pryde Væreiergården på Svinøya (Se egen sak om denne som publiseres på Vaganavisa.no i dag klokken 21). Det hele skal også gis oppmerksomhet ved kunstutstilling på Svolvær Kunstforening, hvor det i samarbeid med Vågan Historielag skal holdes foredrag i tillegg til utstilling.

I tillegg til å vie oppmerksomhet til Svolværjenta Gunlaug, skal også Lisbeth Dahlløf fortelle om den svenske kunstneren Anna Boberg. Boberg ble under en reise i Lofoten med sin ektemann, den svenske arkitekten Ferdinand Boberg, bergtatt av den vakre naturen og ble tydelig inspirert.

Fra starten av 1900-tallet og i over 30 år var Lofoten hovedmotivet hennes, og Boberg var med å starte opp kunstnerhuset på Svinøya. Fauske og Boberg fikk gjennom sine felles interesser for landskapsmaling et godt vennskap.

LØFTE FRAM LOKALE KUNSTNERE
Historisk tirsdag avholdes på Svolvær Kunstforening i samarbeid med Vågan Historielag. Dato for arrangementet er 26. november klokken 19.00, og det vil bli en fin stund med innholdsrike foredrag og malerier i utstillingen man kanskje ikke har fått se tidligere.

− Det er et svært fruktbart samarbeid vi har med Svolvær Kunstforening, og vi har hatt flere av disse arrangementene sammen. Det er fint å løfte fram de kunstnerne som har hatt sitt virke her, forteller leder i Vågan Historielag, Anders Holmen.