Tirsdag er det mulig å vise sin støtte til Brystkreftforeningen ved å besøke den rosa hengeren i Svolvær. Foto: Steffen Aaland

– For meg handler den rosa sløyfen om håp og viktigheten av kreftforskning

Lederen i Brystkreftforeningen Lofoten, Kitty Hofstad, ønsker at våganværinger tar turen, og støtter Rosa Sløyfe-aksjonen. Inntektene går til brystkreftforskning for at flere skal overleve og få bedre livskvalitet etter kreftbehandling.

Siden oppstarten av Rosa Sløyfe-aksjonen i 1999 har nordmenn bidratt med over 330 millioner kroner til brystkreftsaken. Målet med aksjonen er å vise solidaritet med de som rammes, øke kunnskapen om brystkreft og å gi støtte til brystkreftforskning.

Årets tema for aksjonen er tidlig oppdagelse. Jo tidligere brystkreft oppdages, jo bedre blir prognosen og behandlingen mer skånsom. Koronapandemien har forsinket den offentlige mammografiundersøkelsen som tilbys alle norske kvinner mellom 50-69 år. Lederen i Brystforeningen Lofoten uttaler til Våganavisa at det derfor er viktigere enn noen gang at kvinner sjekker seg, og tar kontakt med lege ved den minste mistanke. 

– Den rosa hengeren vil stå utenfor Alti kjøpesenter tirsdag 5.oktober fra klokken 11 - 17, forteller Hofstad.

MOTESKAPER HAR DESIGNET ÅRETS SLØYF
Designeren bak årets Rosa Sløyfe er moteskaper Nina Skarra. Til Kreftforeningen uttaler hun at det var et æresfult oppdrag.

– Jeg ble utrolig beæret da jeg fikk oppdraget om å være årets Rosa sløyfe-designer. Det å vise støtte i betydningsfulle saker har alltid vært viktig for meg i arbeidet mitt, forteller Nina Skarra.

– Med sløyfen ønsket jeg å skape noe feminint, tidløst og gjenkjennelig. Designet visualiserer skjørheten av å stå alene og styrken ved å stå sammen. Det handler om å bære våre verdier gjennom identitet, samhold og bærekraft.

HÅP OG FOKUS 
Arbeidet med årets sløyfe har vært ekstra spesielt. Skarra har flere venninner som har overlevd brystkreft, men også en nær venn som døde av brystkreft. Til Kreftforeningen uttaler hun at aksjonen handler om håp og viktigheten av kreftforskning. 

– For meg handler den rosa sløyfen om håp og viktigheten av kreftforskning. Vi er mange med historier der vi har mistet nære og kjære, og det er grunnen til at sløyfen er så viktig. Ved å bære den viser vi støtte og samhold, forteller Skarra.   

 

FAKTA OM BRYSTKREFT:

·      Brystkreft er den vanligste kreftformen hos kvinner i Norge.

·      I 2020 fikk 3424 norske kvinner påvist brystkreft for første gang, noe som er 300 færre enn året før.  

·      Også menn kan få brystkreft, og hvert år er det rundt 30 norske menn som får diagnosen.

·      Dobbelt så mange får brystkreft i dag sammenlignet med for 60 år siden. Heldigvis er det også flere som overlever. 9 av 10 kvinner som rammes, er i live fem år etter diagnosen.

·      Det finnes ingen klar årsak til hvorfor stadig flere kvinner får brystkreft, men mye tyder på at det er et samspill mellom arv, hormoner og livsstil. Noen tilfeller kan trolig forebygges ved lavere alkoholforbruk, omlegging av kosthold og økt fysisk aktivitet.

·      I Norge er det i dag over 52 000 personer som har blitt friske av eller som lever med brystkreft. 600 nordmenn dør av brystkreft hvert år.

 

Kilde: Kreftregisteret