Foto: Trine Sivertsen

− Det er fint å bli kjent med folk!

Skrevet av Trine Sivertsen
25.10.2019 14:00 - OPPDATERT 26.10.2019 17:30

Hver torsdag fra 18.00 til 19.30 settes det fram te, kaffe og snacks, og én etter én blir Vågan Frivilligsentral fylt av folk i alle aldre. Velkomsten er en arena for å møtes og bli kjent på tvers av nasjonaliteter og kultur, og snakke norsk.

− Folk kan komme og være så lenge de vil. Det er en fin mulighet å bli kjent med andre kulturer, og er en viktig del av integrering og inkludering, forteller Grethe Lende som er en av de frivillige som organiserer Velkomsten.

Foto: Trine Sivertsen

FELLES MØTEPLASS
Tilbake i 2015 under den europeiske migrasjonskrisen var det omtrent én million flyktninger og migranter fra Midtøsten, Afrika, Asia og Balkan som ankom Europa via Middelhavet og Sørøst-Europa. Det skapte stort engasjement i flere land for å hjelpe flyktningene, mye fordi mottaksapparatene var dårlig forberedt, og Røde Kors og andre frivillige var avgjørende for å takle krisen.

I Vågan ble det også etablert en egen gruppe frivillige gjennom nettverket Refugees Welcome to Norway, og i Svolvær ble det åpnet en bruktbutikk hvor man samlet inn varme klær for å hjelpe flyktningene og migrantene som kom hit. Når asylmottaket i Svolvær ble lagt ned i 2017, ble det ikke like stort behov for bruktbutikken, og også den ble lagt ned.

Likevel så man behovet for å ha en felles møteplass for alle fremmedspråklige som ønsker å snakke norsk. 

Frivillige Grethe Lende flyttet selv til Vågan i 2016, og jobber som politi til vanlig. Velkomsten synes hun er et flott tiltak for å bli kjent med folk å si hei til på gata. 

− Jeg tenker at om jeg kom til et nytt land ville dette vært en utrolig fin mulighet til å bli kjent med folk, sier Lende.

Julie Martinussen tar turen til Velkomsten hver torsdag hun har anledning, og tar gjerne med barna sine. Foto: Trine Sivertsen

LATTER OG GODE SAMTALER
På Velkomsten denne torsdagen er det både folk som har vært her flere ganger før, og også noen nye ansikter. Én av de som kommer har vært i Vågan i bare to uker. Julie Martinussen er her hver torsdag hun har mulighet, og har gjerne med seg barna også.

− Det er veldig hyggelig å være her, forteller hun, og trekker et nytt kort. De diskuterer samtidig de norske vokalene, som skiller seg veldig fra de andre morsmålene rundt bordet.

På bordet spilles det nemlig memory-spill, og undertegnede forsøker å bli med noen runder. Det er dog utfordrende å ta bilder, lytte til samtaler og huske hvor det ble av det andre kortet med en gitar på. Uten tvil er dette både en morsom, sosial og utfordrende måte å lære seg norsk på. 

Samtaler flyter på samtlige bord, det er latter, det dufter te, og rundt omkring løper også barn og leker. Hver torsdag har Velkomsten god hjelp med å passe på småbarna fra elever som går på helse- og oppvekstfag ved Aust-Lofoten Videregående skole. På denne måten har også småbarnsforeldre mulighet til å fokusere på de gode samtalene i en stund.

Søstrene Zozan og Khalat Ahmad har vært i Vågan i 2 år og 7 måneder, og Velkomsten er en fin arena for dem å bli bedre i norsk og bli kjent med folk. Foto: Trine Sivertsen

HJELPER Å SNAKKE OG BLI KJENT
Søstrene Zozan og Khalat Ahmad har vært i Vågan i 2 år og 7 måneder. Zozan går på Aust-Lofoten vgs, og Khalat går på VIO før hun skal starte på videregående hun også. Opprinnelig er de fra den kurdiske delen av Syria, og snakker en håndfull ulike språk fra før, med norsk til å toppe det hele.

− Det er fint å bli kjent med folk, men norsk er vanskelig! Det hjelper å snakke med andre som kan norsk, og derfor er Velkomsten et fint tiltak, sier Khalat.

Khalat synes det høres spennende ut å jobbe i barnehage en dag i framtiden, og da er det jo kjekt at Julie på samme bord jobber i nettopp barnehage, og kan fortelle hvordan man da bør gå fram. Det hjelper nok når Khalat skal søke videregående til våren.

Abdul Aljanki er en av 10.-klassingene som jobber på bruktbutikken. Her viser han fram de organiserte barneklærne. Foto: Trine Sivertsen

NY BRUKTBUTIKK
Oppe i andre etasje er det laget en ny liten «bruktbutikk». Denne torsdagen har nemlig Velkomsten organisert innsamling av pent brukte barneklær, særlig varme vinterklær. Dette kan de som trenger det få kjøpe for en rimelig sum.

Refugees of Norway Vågan har ansatt tre elever som har arbeidslivsfag som valgfag i 10. klasse. De har brukt ettermiddagen på å sortere klær etter alder, og de har til og med fått sitt eget kontor med sofa og lenestoler til pausene sine. De har det gøy med jobben, og spøker rundt i strålende humør.

Laura Johanne Olsen i Refugees of Norway synes det er flott med hjelp fra ungdommen.

− Det gjør det mer stabilt for oss, for vi trenger flinke verter som styrer butikken, forteller hun.

Hun synes også det er flott at man har muligheten til å arve, gi bort og bruke om klær, som er et flott miljøtiltak. Ofte er det god kvalitet på klær barna har vokst ut av, og kan fint brukes av noen andre i stedet for å kastes.

Olsen sier de ønsker gjerne pent brukte ullklær, vintertøy, bukser og gensere, samt varme vintersko. De trenger også hyller og klesstativ for å organisere alt, og sier de gjerne tar imot det de kan få fra folk. Man kan levere til bruktbutikken hver torsdag fra 17.30 til 19.30.

Grethe Lende (t.v.) oppfordrer flere norskspråklige til å komme innom Velkomsten. Foto: Trine Sivertsen

BEHOV FOR FLERE NORSKSPRÅKLIGE
Flere og flere kommer inn i det romslige, lune lokalet, og samtalene runger i hele rommet. Det er avslappet og god stemning.

− Vi ønsker å få oss et sted i Svolvær også, for bussrutene gjør det litt vanskelig, men vi trives veldig godt i lokalene i Kabelvåg, sier Grethe Lende.

De opplever at det varierer hvor mange som kommer innom, men vanligvis ligger det på rundt 15. Denne torsdagen må de lete etter flere stoler, for plutselig fantes det ikke sitteplasser til alle oppmøtte! Hun er klar på at de har behov for flere med norsk som morsmål til å komme innom.

− Vi håper at flere norskspråklige kommer, og veldig gjerne flere menn, legger hun til.

Takk for besøket, undertegnede kommer tilbake!

Bildeserie