Foto: Jonathan Vivaas Kise

− Det er nå jobben virkelig begynner

Skrevet av Trine Sivertsen
07.10.2019 19:00 - OPPDATERT 08.10.2019 11:02

Lyse Netter slo gjennom med braksuksess i 2017, med singelen «Prøva igjen», og seilte rett inn på spillelistene på NRK P1 og P3. Nå kommer endelig deres debut-EP, og vi tok i den anledning en prat med vokalist Endre Thesen Harnes.

De slapp etter «Prøva igjen»  singlene «Kor enn du finn på å dra», «Skogbrann» og «Stjerneskudd» og hadde en lengre festivalturné sommeren 2018. I mai 2019 kom singelen «Vi lar aldri sola gå ned», og den også ble listet på NRK P1 og P3.

− Jeg synes dette er ei ordentlig god plate - selvfølgelig litt som man synes barna sine er fantastiske. Vi er jo spent på om folk liker den. Det har vært mye tid, frustrasjon, sinne og glede i prosessen, og det blir helt vilt deilig å få den ut! Mange års hardt arbeid kulmineres inn dette prosjektet, forteller Harnes.

KONSEPTUELL EP
På EP'en er det 8 spor. 4 av sporene er helt nye låter, samt at noen av de tidligere singlene er med. Noen av sporene er musikalske innstikk, eller vignetter, i følge Harnes.

− Den handler om følelser direkte knyttet til det å være i et forhold. Selv har jeg over de siste årene gjort erfaringer som har inspirert dette tekstuniverset. Den skal vise både de gode og dårlige sidene, forteller Harnes.

Dette er det største prosjektet bandet har gjort så langt, og formatet har de funnet inspirasjon til fra blant annet Karpe Diem's «SAS PLUS/SAS PUSSY», og Molly Sandén med «Det bästa kanske inte hänt än». 

−Det har vært viktig å bygge på formatet vi allerede har, og følge historien. Vi har laget en mer konseptuell EP, og vi ønsket å lage et lydbilde for å skape en stemning.

Lyse Netter på Årsteinøya 2019. Foto: Trine Sivertsen

HJELP FRA GODE VENNER
EP'en holder seg i samme musikalske landskap som Lyse Netter har gitt oss tidligere, og har blitt til med god hjelp fra venner, hvor Kjetil Bjelvin, Simon Dolmen Bergseth, Sondre Justad og Sigve Kvitvik nevnes som viktige nøkkelpersoner for å løfte materialet opp et nivå til.

− Isak og Lars har mikset det meste, også har vi fått god hjelp fra venner for å gjøre siste del. Og Sondre hjalp oss med å få utgangspunktet til refrenget på plass i en av låtene. På en måte er det Vågan-gjengen som har gått sammen, med litt hjelp fra andre steder i landet, ler Harnes.

DET ER NÅ JOBBEN VIRKELIG BEGYNNER
Lyse Netter kan du få med deg på Stokmarknes under Herlig Høst 2019 som arrangeres 18.-19. oktober, men neste gang de er på hjemmebane er på Bacalao 21. desember - intet mindre enn dagen sola snur, og vi går mot nettopp lysere netter. 

− Det blir ordentlig artig med en hjemkomst i Svolvær i desember. Sist gang var for to år siden, og det var utrolig gøy! Vi er også godt i gang med å planlegge neste år, om hvilke festivaler vi skal spille på. Vi er også i god dialog angående å få spille på større scener enn vi har gjort tidligere. På mange måter føles det som om det er nå jobben virkelig begynner. 

TREFFER GODT
− Vi er jo heldige som fremdeles spilles masse på radio etter tidligere utgivelser. Vi håper folk setter pris på denne utgivelsen. Det er ekstremt hyggelig om det slår an like bra som «Vi lar aldri sola gå ned», men det er jo aldri noen garanti.

Det skal nevnes at undertegnede er heldig nok til å ha fått tilsendt demo-materialet, og i skrivende stund lytter på EP'en som kommer ut natt til fredag. Deilig dansbar popmusikk med innslag fra 80-tallet og med deilig nordnorsk vokal. Om det er egne emosjoner som tar overhånd og fører til at en tåre triller på slutten er usikkert, men gutta i Lyse Netter har etter min mening lyktes i å skape tekster og et lydbilde som treffer følelser som uten tvil er gjenkjennelige for de fleste. 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.