Miljødirektoratet har gitt oljeselskapet DEA Norge (nå Wintershall DEA) tillatelse til å bore brønnen Toutatis i Norskehavet, som ligger like sør for Lofoten, noen få kilometer fra Trænarevet. Foto: DEA

«Det må bli enklere å ta grønne valg»

Skrevet for Redaksjonen
04.11.2019 08:00 - OPPDATERT 04.11.2019 13:02

LESERINNLEGG: Kjære Venstre,

«Vi bor i et land med fantastisk natur. Den har lagt grunnlaget for velferden vår. Men naturen er sårbar.», pryder dere nettsiden deres med.

Vi er alle enige om at Norges natur er en av de finere i verden. Jeg føler meg takknemlig og heldig som har fått lov tl å vokse opp i dette landet. Vi har en ytringsfrihet og et demokrat som andre land ser opp til. Men vi har også politikere som ser grønt. Politikere som ser grønt i form av penger. Politikere som sier «det må bli enklere å ta grønne valg», men gjør akkurat det motsatte.

Akkurat nå er en oljerigg klar til å bore i Trænarevet. Trænarevet som er fødestua for mye av fisk som fanges langs norskekysten. Dette gir den norske regjering, med Ola Elvestuen i spissen, tillatelse til. Et oljeutslipp her vil føre til at økosystemet ikke vil klare å hente seg inn igjen. Dere gambler ikke bare med å ødelegge store deler av en næring som gir 100 milliarder i inntekter hvert år, men også en stor del av kystkulturen.

«Venstre vil: holde Lofoten, Vesterålen, Senja og Mørefeltet oljefritt for all framtid», står det i programmet. Likevel ser ingen av dere noen sammenheng mellom oljeutslipp i Trænarevet og havstrømmer. Utslippene vil gå rett inn i Vestjorden og skade akkurat de stedene dere vil verne.

«På lag med fremtida», hæ?! Olje er ikke fremtida! Nå er det på tide å bygge opp fundamentet i Venstre på nytt. For dere må synes det er en tung tittel å bære på, og enda vanskeligere å forholde seg til, nemlig å være et grønt parti. Spar oss for løfter som «oljefritt for all framtid» når dere ikke engang prøver å jobbe for det.

Og kjære Ola Elvestuen, du mener det bør bli enklere å ta grønne valg. Det er enkelt, du sitter med løsninger og makt. Ta et valg og stå opp for det du påstår er dine verdier og vis oss at du bryr deg. Det er enkelt å ta grønne valg, men man må alltid starte med seg selv. La olja ligge, la havet leve!

Æ bli så førbannja. Så helvetes førbannja. Du e en pudding.

Kasper Meland Beddari