Leder av Folkeaksjonen Odd Arne Sandberg sier dette var gode nyheter en mørk novembermorgen. Foto: Trine Sivertsen

– Dette er virkelig en god nyhet for havet

Skrevet av Trine Sivertsen
25.11.2019 11:00 - OPPDATERT 25.11.2019 16:17

Wintershall DEA har avsluttet den kontroversielle leteboringen ved Trænarevet sør for Lofoten.

Det tyske oljeselskapet DEA Wintershall fikk i midten av juli klarsignal av Miljødirektoratet til å starte prøveboring på feltet utenfor Lofoten. Nå har Wintershall DEA avsluttet den kontroversielle leteboringen ved Trænarevet sør for Lofoten, melder NTB mandags formiddag.

– Boringen gikk raskere enn planlagt, sier kommunikasjonssjef Kjetil Hjertvik i Wintershall DEA til NTB.

Han bekrefter at operasjonen nå er avsluttet, og at boreriggen West Hercules er på vei til neste oppdrag, som er å bore en CO2-brønn for Equinor.

LETTET OVER SIGNALENE
Den tidlige avslutningen tyder ifølge bransjenettstedet Upstream på at det ikke ble gjort funn i den såkalte Toutatis-brønnen. Wintershall DEA vil ikke uttale seg om dette og viser til at det er Oljedirektoratets oppgave å gå ut med selve resultatet.

Bellona-sjef Frederic Hauge er for sin del lettet over signalene om at den såkalte Toutatis-brønnen kan se ut til å ha vært tørr.

– Jeg er utrolig glad i dag. Jeg har gått den siste måneden med et bilde av plattformen på den ene siden og Lofoten på den andre, og det er bare så feil, sier Hauge til NTB.

– Nå må det bli stopp på tildeling av nye lisenser i dette området, sier han.

Det har vært stort lokalt engasjement for å stanse prøveboringen. Boringen ble likevel gjennomført, men nå ser det ut til at det ikke er gjort noen funn. Foto: Trine Sivertsen

STORT LOKALT ENGASJEMENT
Her lokalt har det vært stort engasjement for å stanse prøveboringen, og uten tvil gir denne dagen et lettelsens pust til klimaforkjemperne. Letebrønnen ligger i et område som er åpnet for petroleumsvirksomhet i Nordland V i Norskehavet. Blokken ble innlemmet i ordningen med tildeling i forhåndsdefinerte områder av den rødgrønne regjeringen i 2011. Lisensen for boringen ble tildelt første gang i 2012 og senere på nytt i 2016.

– Det var gode nyheter en mørk novembermorgen, forteller en lystig Odd Arne Sandberg på telefonen mandags formiddag. 

HÅPER PÅ VARIG VERN
Siden 2006 har Norge etablert forvaltningsplaner for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten, Norskehavet og Nordsjøen - Skagerrak. Forvaltningsplanene er meldinger til Stortinget, som utarbeides av en interdepartemental styringsgruppe.

Toutatis-Brønnen ligger om lag 7,5 km nord for Trænarevet og om lag 83 km fra Røst. Blokken grenser mot det petroleumsfrie området ved Røstbanken og Lofoten. Havforskningsinstituttet har sagt at konsekvensene av et slikt utslipp vil være like store som hvis det hadde skjedd rett her i Lofoten.

– Vi fryktet at eventuelle funn skulle presse situasjonen i våre nærområder, og var klare for en lang kamp. Vi håper dette gjør at revideringa av forvaltningsplanen som kommer til våren innlemmer dette området, sier Sandberg.

– Dette er virkelig en god nyhet for havet, avslutter han.