– Det har vært min verden og deres verden. Nå kan jeg endelig ta del i deres verden, sa Ephrem Hagos til Våganavisa da han hadde fått gjennomført sitt første kurs i tegnspråk. Arkivfoto: Iselin Øverbø

– Dette må sees på som livreddende førstehjelp

Skrevet av Mari Rokkan
10.05.2019 20:00 - OPPDATERT 11.05.2019 14:06

Døve Ephrem Hagos har fått gå to år på Ål folkehøyskole og kurssenter for døve. Nå ønsker gode hjelpere i Vågan å sørge for at han også får fullført et livsviktig tredjeår ved skolen.

Ephrems historie ble kjent for mange i Vågan i 2017. Den nå 42 år gamle eritreeren hadde da oppholdt seg hele 9 år på asylmottaket i Svolvær som papirløs asylsøker. Som 100 prosent døv hadde han her levd et liv i mer eller mindre isolasjon, og gode hjelpere trådte da til for å gi Ephrem et kurs i tegnspråk. 

– Da vi møtte han første gang, stod han bare der med blikket i bakken. Men underveis og etter at han hadde gjennomført kurset, fikk vi se en helt annen mann - en som endelig kunne kommunisere med omverdenen, sier Frode Haugen, som sammen med kona Silja Gschib underviste på kurset. 

Da den første støttekonserten til inntekt for de lengeværende papirløse asylsøkerne ble arrangert i Svolvær kirke 24. oktober 2017, deltok Ephrem selv mens Ola og Lars Bremnes framførte førstnevntes sang med tittelen «Velkommen i hus».

– Silja og Frode hadde da oversatt sangen til tegnspråk, og Silja og Ephrem framførte denne teksten sammen framme i kirkerommet - med Frode som støttespiller på den første kirkebenken. Å se Ephrem kommunisere på denne måten var veldig gripende, forteller Linda Lillevik, som har engasjert seg i Ephrems sak siden Velkomsten-general Gyri Mentzoni gjorde hans historie kjent.

– At Ephrem også etterhvert fikk jobbe litt på Velkomsten og dermed møtt folk, har også vært avgjørende for å få han ut av isolasjonen, legger hun til. 

MANGLER 90 000 KRONER

Høsten 2017 fikk Ephrem også mulighet til å studere tegnspråk ved Ål folkehøyskole og kurssenter for døve. 

– Nå kan ikke skolen tilby Ephrem friplass lenger, men det er av den aller største betydning at han får fortsette ett år til på Ål for å lære seg mer tegnspråk. Helt uavhengig av hva som skjer med Ephrem i framtiden, vil han da stå bedre rustet dersom han kan tegnspråk godt, sier Lillevik.

Sammen med Gunnar Aarstein, Frode Haugen og Silja Gschib har Lillevik nå startet en innsamlingsaksjon for Ephrem. Målet er å samle inn 90 000 kroner, slik at han kan få gjennomført tredjeåret på Ål folkehøgskole og kurssenter for døve.

– Jeg vil gå så langt som å si at dette må sees på som livreddende førstehjelp.  Videre skolegang er avgjørende for Ephrem. Skulle han miste denne muligheten er jeg redd identiteten han er i ferd med å bygge opp vil legges i ruiner, sier Haugen.

– Får han dette året, vil det gi han mulighet til å komme inn i et miljø - noe som vil ha mye å si med tanke på framtiden i forhold til både jobb og utdannelse og videre liv, legger han til.

HAR TRUA
Ephrem er fremdeles ansett som papirløs asylsøker. Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) jobber nå videre med hans sak, hvor målet og ønsket er permanent oppholdstillatelse. Retur til Eritrea er ikke uproblematisk for han. I følge UDI og UNE (Utlendingsnemnda) har Ephrem eritreisk statsborgerskap. 

– Det var under flukten fra Eritrea at Ephrem ble slått ned, og som en konsekvens av overfallet ble han fullstendig døv. Medisinske fagfolk har dokumentert at dette var en svært traumatiserende opplevelse for han, og den jobben han legger ned på Ål er også viktig for hans bearbeidelse av denne opplevelsen, forteller Lillevik, som har troen på at mange Våganværinger ønsker å støtte Ephrems reise videre.

Denne troen deles av Gunnar Aarstein. 

– Det er nå viktig at vi støtter opp om en som har jobbet så hardt for å nå sine mål. Og det er dessuten viktig at vi som har støttet de ureturnerbare asylsøkerne gjør jobben vår ferdig. Det poenget tror jeg mange ser, sier han. 

TAKKER FOR STØTTEN
Skulle man klare å skaffe til veie mer enn 90 000 kroner, vil disse midlene også gå direkte til Ephrem.

– 90 000 kroner er det som det koster for Ephrem å bo og spise, samt å få undervisning på skolen et helt år. Skulle vi få inn mer penger, kan disse gå til klær og andre nødvendigheter. Så lenge Ephrem er på skolen får han ikke andre midler å rutte med fra det offentlige, forteller Lillevik.

Hun vil gjerne benytte anledningen til å rose både lege Morten Bain, Gyri Mentzoni, alle frivillige tilknyttet den tidligere gratisbutikken Velkomsten, samt Ål folkehøgskole og kurssenter for døve for den innsatsen de har gjort for Ephrem. 

– Det er helt fantastisk å tenke på all den gode hjelpen han har fått, og jeg håper nå at mange også ønsker å hjelpe han videre, avslutter hun.


SLIK KAN DU STØTTE EPHREM: 

Bidrag kan settes inn på kontonummer: 4580.10.48742

Vipps til Lindas telefonnummer:  99224663 - skriv gjerne navn på giver i meldingsfeltet.

Spleis: 71749 eller følg denne linken

De som ønsker å følge Ephrems historie videre, kan melde seg inn i Facebook-gruppen Tegnspråkkurs til Ephrem. 

Her kan du se video fra støttekonserten hvor Ephrem var med på å fremføre Ola Bremnes låta «Velkommen i hus»: