HÅPER FLERE MELDER SEG: Kommuneoverlege Jan Håkon Juul ser gjerne at flere vaksinserer seg mot HVP-viruset. Arkivfoto: Mari Rokkan

– Dette tallet er ganske skuffende

Skrevet av Mari Rokkan
28.11.2018 10:41 - OPPDATERT 28.11.2018 16:02

Kun 47 prosent av Vågans kvinner født mellom 1991 og 1996 har benyttet seg av gratis HPV-vaksinasjon. Det synes kommuneoverlege Jan Håkon Juul er synd.

– Dette tallet er ganske skuffende med tanke på sykdommen som dette vaksinasjonsprogrammet forebygger, og at det gratis kun til og med desember 2018 for aldersgruppen som ikke inngår i skolevaksinasjonsprogrammet, sier han. 

KAN FØRE TIL KREFT
Det er folkehelseinstituttet som nå går ut med statistikk som viser hvor høy andel av unge kvinner født mellom 1991 og 1996 som har benyttet seg av muligheten for gratis vaksinasjon mot HPV-viruset. 

– Desember 2018 er altså siste frist for unge kvinner som ønsker å starte gratis HPV-vaksinasjon. HPV-vaksine anbefales til unge kvinner født 1991 eller senere fordi den forebygger livmorhalskreft og annen HPV-relatert kreft, opplyser kommuneoverlegen.

– HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden. De fleste som er seksuelt aktive blir smittet i løpet av livet, oftest i ung alder.  Infeksjonen er som regel ufarlig og går over av seg selv, men noen får en vedvarende infeksjon som på sikt kan føre til kreft, legger han til. 

KONTAKT LEGEN
Livmorhalskreft er den vanligste formen for HPV-relatert kreft. Hvert år får om lag 350 kvinner i Norge livmorhalskreft og 60-100 dør av sykdommen. Vaksinen kan gi beskyttelse selv om man har debutert seksuelt.

– Unge kvinner har en unik mulighet til å beskytte seg mot livmorhalskreft ved å få HPV-vaksine. Nå er det viktig at alle får med seg at det er siste mulighet for å starte gratis HPV-vaksinering nå, understreker Juul.

HPV-vaksinasjon består av tre vaksinedoser gitt i løpet av 6-12 måneder. De som er i gang med vaksinasjon kan fullføre innen utgangen av juni 2019. Unge kvinner i målgruppen kan få vaksinen ved å henvende seg til fastlegen eller helsestasjonen i sin kommune.

LES OGSÅ:
Nå får også guttene HPV-vaksinen

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.