− Regjeringa må trekke denne tillatelsen tilbake om den skal ha noe som helst miljø og klimatroverdighet, sier leder av Folkeaksjonen Odd Arne Sandberg.

− Dette utgjør en trussel for livet i havet

Skrevet av Trine Sivertsen
07.10.2019 17:00 - OPPDATERT 07.10.2019 21:01

Folkeaksjonen har vedtatt at områdene sør for Røst er en del av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Fredag 11. oktober arrangerer de aksjon i Svolvær for å stanse oljeboringa på Trænarevet.

Oljeaktivitet her mener de utgjør en alvorlig trussel mot de unike og sårbare fiskeri- og naturressursene som finnes i LoVeSe.

− Boreplattformen West Hercules ligger klar for å starte prøveboring om kort tid. Dette utgjør ein trusel for livet i havet, kaldtvannskorallene ved Træna og fiskeriene i Lofoten, Vesterålen og Senja-regionen, skriver de i den åpne invitasjonen.

VIL STANSE AKTIVITETEN
Folkeaksjonen mener Oljedirektoratets geografiske oppdeling av kontinentalsokkelen ikke gjenspeiler grensene for hvor de viktige biologiske funksjonene i dette området finnes. Derfor vil Folkeaksjonen aktivt jobbe for å stanse prøveboring og seismikk på Trænarevet. Dette vil de gjøre ved å samarbeide med fiskeriorganisasjoner og andre miljøvernorganisasjoner om markeringer, uttalelser og aksjoner. 

− Seismikk gjøres for å kartlegge nye områder, og det skjer det mye av i Nordsjøen. Det skremmer fisken og forstyrrer gyteprosessen, noe som er urovekkende. I tillegg viser ny forskning at det skader hørselen til fisken, og dette kan få store konsekvenser, forteller Sandberg.

Om man finner olje, eller spor av olje ved en prøveboring her vil presset på Lofoten, Vesterålen og Senja øke betydelig, sier Odd Arne Sandberg. Foto: Trine Sivertsen

KAN ØKE PRESSET PÅ LOVESE
− Dette handler om Lofoten, Vesterålen og Senja, de samme argumentene og faktaene som har ført til at vi nå har et stortingsflertall som ikke vil konsekvensutrede for oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja gjelder for dette området. Om man finner olje, eller spor av olje ved en prøveboring her vil presset på Lofoten, Vesterålen og Senja øke betydelig. Regjeringa må trekke denne tillatelsen tilbake om den skal ha noe som helst miljø og klimatroverdighet, sier Sandberg.

På førstkommende fredag inviterer derfor Folkeaksjonen til en demonstrasjon i forbindelse med den høyaktuelle situasjonen med den planlagte prøveboringen på Trænarevet. Den foregår fra klokken 16.00-17.00. Det blir appeller, kulturinnslag og servering av fiskesuppe. Det oppfordres til å ta med egen kopp og skje.

− I tillegg håper vi å få lokalisert fiskerinæringa, og håper fiskere tar turen med båt hit for å delta på demonstrasjonen, forteller Sandberg.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.