På reisen i tid møter Tor og Bestefar både Rusken og Draugen. Foto: Trine Sivertsen Foto: Trine Sivertsen

− Dette var ei forestilling som satte seg fast i meg

Skrevet av Trine Sivertsen
29.10.2019 17:00 - OPPDATERT 30.10.2019 08:02

På lørdag setter Svolvær Byteater opp «Vågakallens Hemmelighet». En lokalproduksjon hvor hele familien blir tatt med på en reise i tid sammen med Tor og Bestefar, og møter på mange mystiske skapninger.

I september besøkte vi Svolvær Byteater under den første gjennomlesningen av manuset til forestillingen «Vågakallens Hemmelighet». Siden da har de hatt øvelser hver uke, og ei produktiv øvingshelg. 

− Vi ligger godt an, nå er det bare det siste igjen med kostymer og rekvisitter, så er vi klare, forteller Hanne Kilvær Eilertsen.

Det er godt humør inne på klasserommet på Svolvær Barne- og Ungdomsskole. På grunn av en hektisk høst på Kulturhuset har de tatt i bruk andre lokaler for å øve den siste uken. Nå har de øving hver dag frem til premieren på lørdag.

De forteller at prosessen har vært utrolig givende. De har blitt godt kjent, og blitt trygge på hverandre.

− Vi bygger hverandre opp og kommer med konstruktiv kritikk når det trengs, med forslag istedet for negativ hakking. Det er en backende gruppe. Bortsett fra når vi tuller med hverandre, ler Jannicke Monsen.

Sindre Alsos har regi på forestillingen. Foto: Trine Sivertsen

TAR VARE PÅ LOKALE HISTORIER OG ORD
− Okey! E dokker klar for å varm opp? Sett i gang! Sindre Alsos har tatt på seg jobben med regi for gjengen i Svolvær Byteater. Ikke en lett oppgave, da undertegnede under intervjuet har litt lyst å beskrive gjengen som en fin samling «jåsspeisa».

− Ja nå har ikke jeg gjort så mye, de har fått til det meste selv, forteller Alsos. Og det er ikke bare tull med denne gjengen, det har vært hardt arbeid, og nå i siste innspurt når de siste detaljene skal på plass er det klart at dette er noe å glede seg til.

− Dette er et flott, kortreist stykke, med fine melodier. Lokale produksjoner må støttes, legger han til. Det lokale, kortreiste stykket er skrevet av Stein Alsos, og han og Bent Windsrygg har også skrevet musikken til stykket. I Lofotposten i 2015 når forestillingen sist ble satt opp, uttalte Stein Alsos at forestillingen ble skrevet for å ta vare på lokale historier og ord.

Tor og Bestefar gleder seg begge til sommerferie sammen i Lofoten. Foto: Trine Sivertsen

EN REISE I TID I SAMSPILL MED PUBLIKUM
«Vågakallens Hemmelighet» er ei familieforestilling, hvor vi møter Tor som skal besøke bestefar i Lofoten. Det er en reise tilbake i tid, hvor vi blant annet møter på Rusken. Hun trenger hjelp til å redde faren og broren sin fra Vågakallen, som har fanget dem i ei hule. På ferden sin må de bekjempe både Draugen og Trollgeita, og treffer på dansende Myralver.  

− Det er utrolig gøy å spille for barn. De lever seg sånn inn i handlingen, og det er fantastisk å spille mot et slikt publikum, fortalte Mathias Rabben Sørslett til Våganavisa i september.

Gjengen kan fortelle at det blir en forestilling hvor man opplever både humor, skumle og magiske ting, og det er store naturkrefter inne i bildet. Det blir også et fint samspill med publikum, og det blir god kontakt med barna i publikum under den times lange forestillingen.

Det er ikke lett å holde kontroll på en gjeng med «jåsspeisa», men Sindre Alsos tror det blir veldig bra. Foto: Trine Sivertsen

KJÆR HISTORIE MED MODERNE REFERANSER
− Jeg så denne første gang når jeg var veldig lita, og den forestillinga har satt seg i hodet mitt siden, og er en av favorittforestillingene jeg har sett i hele oppveksten. Jeg var alltid glad i eventyr og lokalhistorie, og når vi nå skulle sette den opp ble jeg utrolig gira, forteller Jannicke Monsen. 

Siden forestillingen ble laget i 1995 har Svolvær Byteater lagt inn noen mer moderne referanser, så blant annet Snapchat er integrert i forestillingen.  De forteller at den passer for alle fra tre til 100 år.

Det har kommet inn flere nye folk inn i Byteateret til denne produksjonen, og de har fått god hjelp med kostymer, lyd og lys. Forestillingen settes opp i forbindelse med Lofoten Kulturhus sin Familielørdag, lørdag 2. november, og for å gjøre det lavterskel har de har valgt å ha lav inngang for voksne på bare 30 kroner som kun er billettavgiften, og 100 kroner for barn.

− Barna får jo nok skjerm om dagen, så vi håper folk tar med barna på teater denne lørdagen, sier Sindre Alsos.

− Vi inviterer barna opp på scenen etter endt forestilling for å ta bilder med oss, og gleder oss til premiere, sier Hanne Kilvær Eilertsen.

HVOR: Lofoten Kulturhus, Svolvær
HVA: «Vågakallens Hemmelighet»
HVEM: Svolvær Byteater
REGI: Sindre Alsos
MANUS:
Stein Alsos
MUSIKK:
Bent Windsrygg og Stein Alsos
NÅR
: Lørdag 2. november klokken 14.00
PRIS: 30 kroner for voksne, 100 kr for barn

Bildeserie