INGEN SMITTET: Ordfører i Bodø Ida Pinnerød og Helseleder Stian Wik Rasmussen kunne glede seg over 164 negative tester. Foto: Sondre Skjelvik, (Bodø Nu).

Ingen smitte funnet på cruiseskipet

Skrevet av Øistein Falch
06.08.2020 07:00 - OPPDATERT 06.08.2020 13:01

En tidligere passasjer på cruiseskipet SeaDream 1 har testet positivt på Covid-19. Passasjeren forlot skipet for tre dager siden, og verken bemanningen eller passasjerer har fått påvisst smitte etter massetester gjennomført i Bodø.

Det er en dansk passasjer som skal ha testet positivt for koronavirus ved rutinesjekk i det han kom tilbake til Danmark 2. august, meldte Aftenposten. Derfor ble det spekulert  i hvorvidt andre på skipet kunne ha blitt smittet av viruset. Hvor passasjeren mottok smitten fra og hvor lenge han har vært smittebærer er heller ikke kjent. 

– Personen har etter informasjon vi har fått ikke symptomer, og vi kan ikke med sikkerhet si i hvilken tidsperiode personen har vært utsatt for smitte, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI i en pressemelding.

SeaDream 1 har hatt anløp i Henningsvær, hvor passasjerer har fått lov til å forlate skipet etter anløp. 

Lofotposten skal ha kommet i kontakt med en passasjer ombord cruiset som hadde nærmere info om hvordan passasjerene kom seg på land i Henningsvær. 
– I Henningsvær  ble vi kjørt på land i RIB, forteller passasjeren til avisen, som også bekreftet at flere passasjerer gikk på land i Henningsvær. 

Skipet gikk natt til onsdag i havn i Bodø, hvor samtlige i mannskapet ble testet. Passasjerer og mannskap har blitt satt i karantene og har forbud mot å forlate skipet. Resultater fra Nordlandssykehuset i Bodø forventes å være klare i løpet av onsdags kveld.  

– Et team fra Bodø legevakt og to testere fra sykehuset er på plass. Vi regner med at testingen vil ta et par timers tid. Prøvene sendes deretter til Nordlandssykehuset, som står klar til å analysere dem fortløpende. Vi regner med å få resultatet i løpet av kvelden, sier smittevernoverlege i Bodø Karl Brynjar Hagen til VG, som og bekrefter til avisa at ingen ombord på skipet har hatt symptomer som kan minne om Covid-19. 

Onsdag morgen skrev Vågan kommune følgende på sin facebookside:

Dette skrev kommunen på sin facebookside om saken. Foto: Skjermdump

INGEN PÅ SKIPET VAR SMITTET
Onsdag ettermiddag ble det bekreftet av flere medier at ingen i bemanningen hadde testet positivt på Covid-19. Det ble også bestemt at samtlige passasjer skulle testes. 

Onsdag kveld kom den betryggende bekreftelsen: ingen av de 79 passasjerene ombord hadde testet positivt på koronavirus. Dermed kan det bekreftes at skipet ikke kan ha fraktet korona til Vågan. Det ble gjort 164 tester totalt på under ett døgn. 

Les mer om:

Henningsvær korona bodø