Jan Håkon Juul er betenkt over at både planer og vaksine uteblir. Foto: Morten Moe

Mangler både planer og vaksine

Skrevet av Morten Moe
04.01.2021 16:00 - OPPDATERT 05.01.2021 07:02

Vågan var lovt 45 vaksinedoser i første omgang, men Jan Håkon Juul har foreløpig måttet se langt etter disse. Likevel oppfordrer han alle til å registrere seg nå.

– Alle må registrere seg på hjemmesiden til Vågan kommune. Da får vi en oversikt over hvor mange vi skal vaksinere i løpet av våren. Vi tar først sykehjemmene. Der har vi jo forsåvidt kontroll. Så er det jo etter alder ned til 65 år. I denne gruppen er det 1950 personer, sier Juul, som regner med at det vil gå tre uker bare til å vaksinere denne gruppen. I tillegg til helsepersonell, som har blitt skjøvet oppover på prioriteringslisten over de som skal ha vaksine først.

– Har dere startet vaksineringen?
– Nei, vi har ikke fått vaksinen ennå. Faktisk er ikke kjøreplanen for Nord-Norge levert ut ennå. Det betyr at vi ikke vet når de første vaksinene kommer. Det er helt håpløst! Hele Sør-Norge har fått sin kjøreplan for når de får levert vaksinen, men ikke Nord-Norge. Vi har jo i tillegg bortest tid til å sette den etter at den er levert, enda færre dager enn Sør-Norge. Men i utgangspunktet får vi bare 45 doser, så det får ikke store konsekvenser nå. 

– Disse 45 første dosene går til Marithaugen sykehjem pluss noe helsepersonell. Etter dette vil sykehjemmene bli tatt suksessivt, pluss helsepersonell, de første ukene. 

– Så dette kan dra ut i langdrag?
– Det som er signalisert, er at vi skal få mange flere vaksiner etter hvert, og da vil tempoet øke. Da vil vi kunne vaksinere 1ooo personer i uka. Da vil vi kunne få unna alle på 8-10 uker. Men det er viktig at alle nå går inn og registrerer seg. Det vil gjøre jobben vår lettere, for da kan vi gå inn og sette opp en plan. Vi har bedt fasatlegene gå gjennom sine pasienter i aldersgruppen 18-65 og levere lister til oss. Så vil nok prøve å kartlegge også de som ikke registrerer seg. Problemet med innkallingssystemet er jo at hvis du ikke vil ha den, og lar være og dukke opp, så står vi der med en dose. Når de er trukket opp, må vi bruke dem innen seks timer.

– Heldigvis har vi fått omplassert en dyktig sykepleier som skal jobbe med å koordinere dette på full tid, sier Juul.

Kommunen har fått på plass et digitalt skjema for registrering av ønske om Covid 19 vaksinering. Alle kan registrere seg, og du må krysse av for hvilken kategori du tilhører. Du kan også registrere for andre. Kommunen vil tilby folk time etter hvert som vi får beskjed om antall doser de får og tidspunkt for disse. Du vil da få to tidspunkt for oppmøte fordi du skal ha dose en og to med et bestemt tidsrom mellom.  Det er 21 dager mellom disse. Det vil ikke være drop-in. Tidspunkt for oppmøte får du på SMS.

Klikk her for å komme rett til registreringen.