Benjamin Hov Golas var behjelpelig for å teste utstyr og oppsett tidligere denne uken. Foto: Lofoten Kulturhus

Et lyspunkt i hverdagen

Skrevet av Trine Sivertsen
20.03.2020 17:00 - OPPDATERT 21.03.2020 09:02

Lørdag arrangerer Lofoten Kulturhus sin første livestream fra sitt Strømmestudio. De håper dette kan være et fint avbrekk fra nyhetene, og ønsker å videreføre konseptet etter unntakstilstanden.

På grunn av smittefaren stenger de fleste steder hvor det vanligvis fylles opp med folk i ulike sammenhenger. Lofoten Kulturhus er intet unntak, og samtlige forestillinger og konserter er utsatt på ubestemt tid.

Men det betyr ikke at kulturen er død, og nå har de ansatte på regionens kulturscene funnet en måte å spre glede til folk selv om de har stengt dørene.

− Det er ei spesiell tid vi er i, og i vanskelige tider ser man at folk trenger kultur, et lyspunkt i hverdagen og avbrekk fra nyhetene, forteller produsent ved Lofoten Kulturhus, Brita Skare Malvik.

Hege Steenhoff Hov og Rune Larsen byr på jazzmusikk rett til godstolen din lørdags kveld.

På lørdag arrangerer de derfor live strømme-konsert fra Lillemolla på Kulturhuset. Til å opptre er det Hege Steenhoff Hov som skal synge, og Rune Larsen som skal spille trekkspill. Begge jobber som lærere ved Vestvågøy Kulturskole, og en del av jobben deres er som distriktsmusikere.

Det blir derfor duket for jazzkonsert direkte sendt til din egen godstol! De kommer til å spille standardlåter fra jazzen, men Kulturhuset informerer om at med Rune med på laget vet man aldri helt hva som kan skje, og de forteller at han kommer til å ta imot musikalske utfordringer fra publikum.

− Vi bringer kulturen hjem til folk, og gir samtidig artister og utøvere et rom til å møte sitt publikum, under trygge forhold der smittevernhensyn er ivaretatt. Siden vi kjører streamen på Facebook kan man kommentere underveis, og da er man sammen likevel. Dette blir spennende for oss også, sier Malvik.

− Vi jobber med å få til flere arrangementer, og dette er noe vi ønsker å ta med oss videre etter unntakstilstanden, forteller hun.

Tekniker Lucjan Golas synes det er et spennende konsept, og tror det kan være aktuelt å videreføre etter unntakstilstanden. Foto: Arkiv

Tekniker Lucjan Golas forteller at de har brukt denne uken på å justere alle detaljer - både lys, bakgrunn og kameravinkler. Det er satt opp tre kamera til flerkameraproduksjonen som skal strømmes live lørdag.

− Nå driver vi bare og pirker. Vi har brukt alt utstyret før, men aldri på en slik produksjon. En live flerkameraproduksjon setter en del føringer på hva som skal prioriteres, og man må ta hensyn til at det kan bli forsinkelser på stream. Lyd og bilde skal synkroniseres, vi må finne riktig oppløsning, også blir det spennende å se hvor mye Facebook tåler, ler Golas.

For Golas er konseptet spennende med tanke på driften av Kulturhuset i framtiden.

− I verste fall når dette er over har vi fått mer erfaring og økt kompetanse. Dette er en plattform som kan brukes framover også for å formidle kunst og kultur til de vi vanligvis ikke når ut til, forteller han.

Han innrømmer at man fort kan tenke tradisjonelt i driften av et kulturhus, hvor komponentene er at det er artister eller aktører på en scene, og en sal med publikum. 

− Ved å bruke en slik kanal kan man nå bedre ut, både til ungdom og for eksempel på sykehjem. Det åpner for en helt ny kommunikasjon utover. På denne måten kan vi bidra på en helt annen måte, både for publikum og artister.

− Det blir skikkelig tøft, vi håper på i alle fall tusen publikummere klistret til skjermen sin på lørdag, avslutter han.