Jon Petter Li Slungaard Myklebust fra Svolvær solgte hus og hjem for å dra på jordomseiling med familien. Her med datteren Karen Marie (3) på seilbåten Vilja. Foto: Ingrid Slungaard Myklebust

Eventyrlig jordomseiling med treåringen

Skrevet av Eivind Biering Strand
28.07.2018 18:19 - OPPDATERT 01.08.2018 13:14

For tre år siden solgte de husene sine og flyttet i en seilbåt. Når Ingrid og Jon Petter Li Slungaard Myklebust flytter til Lofoten i 2020 har de vært på jordomseiling med datteren Karen Marie (3) i over tre og et halvt år.

– Planen har lenge vært å flytte til Lofoten. Vi valgte bare en kronglete vei å seile fra Trondheim til Lofoten, ler Jon Petter Li Slungaard Myklebust på telefon fra Galapagosøyene.

Han er opprinnelig fra Svolvær og forteller at han for et drøyt år kastet loss fra Trondheim sammen med kona Ingrid og datteren Karen Marie. Ferden over Atlanterhavet går med den 50 fot store seilbåten Vilja, som familien finansierte gjennom salg av egne hus, og som i to år før turen var familiens bolig i Grilstad småbåthavn i Trondheim.

JORDEN RUNDT MED EN TREÅRING

De neste dagene kan du lese et utdrag fra den utrolige ferden, ført i pennen av Ingrid Slungaard Myklebust, som utover å skrive jevnlige oppdateringer på reisebloggen sailingvilja.no, har vært spesielt opptatt av å formidle to ting: Hvordan det er å seile jorden rundt med en treåring og samtidig fortelle andre at det er mulig å realisere lignende drømmer selv.

– Motivasjonen for å skrive er å vise at det går an. Det er lett å kvie seg for store forandringer, men alt er mulig, sier hun.

– Vi var også spente på hvordan det skulle bli å krysse atlanteren med ei lita jente. Det er så mange forbehold og det var ikke gitt at hun kunne være med. Men etter noen seilturer sammen henne skjønte vi raskt at det ville være utenkelig å ikke ha henne med. Karen Marie er ei fantastisk jente å reise sammen med. Gjennom det jeg skriver, vil jeg vise hvordan hverdagen om bord fortoner seg. Hvordan hun aktiviserer seg og hva vi holder på med, fortsetter hun.

ENDESTASJON LOFOTEN
Fra tidligere eier Jon Petter et hus i Lofoten og planen er at Karen Marie skal begynne på skole i pappas hjemtrakter når familien vender tilbake i 2020. Før det går turen videre til blant annet New Zealand, Sør-Afrika og Karibien før de setter kurs mot Norge via Grønland og Island. For ei jente som har bodd i båt siden hun var åtte måneder gammel vil Karen Marie ha et ganske spesielt erfaringsgrunnlag sammenlignet med mange av sine jevnaldrende når hun begynner på skolen.

– Det vil være en annerledeshet som jeg tror er en styrke. Hun er vant til forandring og å møte forskjellige folk og kulturer. Og når hun kommer heim vil hun selvsagt møte en ny kultur som er helt ulik det hun har opplevd så langt igjen. Men det er klart det blir spennende for henne å komme tilbake til Norge, sier Jon Petter.

VALGTE BORT A4-LIVET

Familien valgte altså bort forutsigbarhet og et trygt A4-liv til fordel for eventyret og det ukjente. Men i utgangspunktet var ikke planen en så omfattende jordomseiling - kanskje bare et år med ulike stoppesteder. Så har det altså ballet kraftig på seg.

– Jeg har en fantastisk sjef og arbeidsgiver. Det skal sies. Først fikk jeg utvidet ett års permisjon med et par ekstra måneder. Neste gang jeg ringte fikk jeg to år til, ler Jon Petter, som til daglig har jobbet som skipsfører i Kystverket, mens Ingrid er sivilingeniør.

FÅR TID TIL Å TENKE
De legger ikke skjul på at man blir godt kjent med både hverandre og seg selv på sitt flytende bosted.

– Vi blir svært godt kjent med hverandre. Det er man faktisk nødt til. Ikke minst blir man godt kjent med seg selv. Du får veldig god tid til å tenke over hvem man er og hvordan man er, sier Jon Petter.

Høydepunktene fra turen så langt er vanskelig å sortere.

EVENTYRET I HVERDAGEN

– Høydepunktene skiller seg nok klarere ut når man begynner å se tilbake etterhvert. For selv ute på havet handler det meste om hverdagen. Du er ikke i konstant feriemodus når du reiser i årevis. Akkurat nå har vi litt tekniske problemer med båten og har en lengre stopp på Galapagos. Da handler det om å bli kjent med lokalmiljøet, dra på lekeplassene eller kanskje bare være i båten og male. Hverdagen er den viktigste delen av turen. Det handler snarere om å finne eventyret i hverdagen, sier Ingrid.

– For meg framstår Lofoten akkurat nå som et fantastisk sted. Mye større enn da jeg flyttet derfra som 23-åring på slutten av 80-tallet. Du ser ikke hva du har når du er midt oppi det, mener Jon Petter.


Her kan du lese første del av reportasjen fra livet på seilbåten Vilja. Du kan også følge den utrolige reisen til Karen Marie, Ingrid og Jon Petter daglig på deres egen blogg sailingvilja.no

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.