Foto: NTB

Får 1900 doser neste uke

Skrevet av Morten Moe
16.08.2021 14:18 - OPPDATERT 16.08.2021 21:02

Moderna-vaksinen overtar som hovedvaksine når andre dose skal settes hos mange i uke 34.

Vågan kommune mottar i neste uke 89 glass med Pfizer (534 doser), og 140 glass med Moderna-vaksinen (1400 doser). Siden det i hovedsak er dose 2 fremover vil mange få Moderna som dose to selv om du har fått Pfizer som dose 1.

– Pfizer og Moderna er svært like vaksiner basert på samme teknologi og gir beskyttelse mot det samme proteinet fra viruset (spike-proteinet). Etter den første dosen med én av mRNA-vaksinene har kroppen lært seg å kjenne igjen spike-proteinet. Når det så gis en dose med en annen mRNA-vaksine, vil den friske opp og forsterke beskyttelsen som oppstod etter første dose, heter det på kommunens hjemmeside.

– Begge vaksinene gir noe mer uttalte bivirkninger etter andre dose enn etter første dose. Moderna kan gi noe mer og kraftigere bivirkninger enn Pfizer. Dette gjelder vanlige, men kortvarige bivirkninger som blant annet smerter og hevelse på stikkstedet, tretthet, hodepine, muskel- /leddsmerter og feber. Dette går vanligvis over i løpet av få dager.

Kommunen framhever at denne kombinasjonen av koronavaksiner brukes i en rekke land, blant annet i Canada og Storbritannia.