Øl er forfriskende i sommervarmen. Lite-øl har den fordelen at det har omtrent 70 % færre karbohydrater og 30 % mindre kalorier enn vanlig pilsner. Et mer blodsukkervennlig alternativ for deg med diabetes. Foto: Getty Images

Færre kalorier og mindre karbohydrater

Skrevet av Pressemelding
07.07.2019 10:00 - OPPDATERT 07.07.2019 21:02

Lite-øl er et godt alternativ til vanlig øl − både for de med diabetes og de som vil ta et litt sunnere valg. Diabetesforbundet har fått ølkjenner Espen Smith til å vurdere seks varianter.

Mange forbinder den norske sommeren med late, varme soldager hvor en kald pilsner skal leske og forfriske, enten drukket alene eller som ledsager til sommerens meny. Det norske og internasjonale pilsnerølet, det lyse lagerølet, er stort sett brygget på hundre prosent maltet byggkorn, og har ofte et solid innslag av maltsødme som passer dårlig for de som ønsker færre kalorier og karbohydrater.

KUNSTEN Å BEVARE SMAKEN
Ølets kropp er nettopp maltsødmen, og energien fra stivelsen i byggkornet er den som omgjøres til alkohol i ølet. Modne byggkorn maltes (vætes, spires og tørkes), for å bryte ned mest mulig stivelse i kornet til maltsukker, for så å gi mest mulig energi til alkoholproduksjon og ikke minst fyldig smak og aroma i ølet. Fjerner du maltsødmen, fjerner du kropp og fylde i ølet.

Derfor er lyst lagerøl foretrukket når man skal brygge -lite-øl. Øl som lys lager og pils er allerede lett og leskende, og vil ikke miste alt for mye karakter. Men noe må ofres, så da er bryggerens utfordring å finne den perfekte balanse mellom sødme og tørrhet, uten at ølet virker vannete og tynt.

LITE ER IKKE LIGHT
Begrepet «Lite» dukket opp allerede på nittitallet, da amerikansk «light beer» entret det norske markedet. Før det hadde mang en norsk student på det amerikanske kontinentet misforstått begrepet, og drukket «light» øl i den tro at det tilsvarte norsk lettøl, øl med mindre alkohol. Helt feil. Begrepet beskriver redusert restsødme, mindre karbohydrater og dertil færre kalorier. Dog skal det nevnes at alkohol i seg selv er kalorier, så jo høyere alkoholstyrke jo flere kalorier.

AMERIKANSK OG MEKSIKANSK
Butikk og vinmonopol i Norge fører flere amerikanske «light beers», vel verdt å sjekke ut om du ønsker litt variasjon i sommer. Her finner du også de meksikanske ølene med lavere innhold av karbohydrater, som velkjente Sol og Corona, men også norskproduserte varianter som for eksempel nykommeren Aass Pinta. Disse ølene er brygget med innslag av umaltet maiskorn istedenfor på hundre prosent maltet bygg. Dette gjør de fordi mais er lettere å gjære helt ut, gir mindre restsødme, og en lettere og rundere smak i ølet.

De norske bryggeriene valgte ordet «Lite», for å ikke blande kortene med lett, lettøl.

GLUTENFRITT ØL
Mange bryggerier produserer sitt lite-øl som glutenfritt, ettersom stadig flere utvikler intoleranse for gluten. Dette er en utfordring for bryggeriene når vårt øl er brygget på nettopp maltet korn, av bygg og hvete.

Gluten er proteiner som i utgangspunktet har gode egenskaper for deigbakst. De virker som bindemiddel og gjør gjærbakst lettere å jobbe med. De med tarmsykdommen cøliaki tåler ikke glutenproteinene, som ødelegger tarmtottene. Kun korn som mais, ris og bokhvete, samt havre som ikke er infisert av andre kornsorter under vekst, er glutenfrie.

Disse kornsortene er dessverre ikke bryggerimesterens favoritter som ingrediens i ølbrygging. Derfor har man i senere tid utviklet metoder under brygging av øl på bygg og hvete, som fjerner proteinene gliadin og glutenin. Det enkelte bryggeri vil ikke avsløre hvordan, men det er nok en form for vasking, utskylling av gluten i mesken, før mesking og gjæring. Uansett er det viktig at også glutenallergikere får flere alternative øl å velge mellom.

Espen Smith er forfatter og kåsør i Det gode liv. Han har i mange år vært en av landets fremste øl-personligheter og har skrevet flere bøker om øl og akevitt. 

Dette er Espens dom over seks norske lite-øl:

1. Grans glutenfri Pilsner Lite 4,7 % vol
Bryggeri: Grans bryggeri, Sandefjord.

Beskrivelse: Ølet er korngul mot gyllen, og klar i utseende, mot en lett boblet skumtopp. Det dufter godt av lys vørter og vått høy, mot lette florale undertoner. Anslaget er friskt og balansert, med en dempet vørtersødme mot lette tørre toner av fin smakshumle. Noe kort avslutning med en anelse humletørrhet i bunn. Poeng: 84

Poeng: 84

Dom: «Et vellykket norsk lite-øl som passer til det meste».

2. Ringnes Glutenfri Lite Fatøl 4,3 % vol
Bryggeri: Carlsberg Ringnes, Gjelleråsen

Beskrivelse: Ølet er mørk korngul og gyllen i utseende, med en god skumtopp. Det dufter av vørter og bløtt korn, mot en anelse blomsternektar i bunn. Anslaget er balansert, men noe vannet, med smak av vørtersødme og røstet korn. Middels tørr avslutning avrunder det hele.

Poeng: 83

Dom: «En nyhet fra Ringnes, et øl med en dypere røstet sødme som passer godt til grillmat».

3. Aass Lite Vienna Lager 4,5 % vol
Bryggeri: Aass bryggeri, Drammen

Beskrivelse: Ølet har en klar, gyllen korngul farge, toppet med en god skumtopp som sitter godt i glasset. Det dufter av vått høy og stall, korn og kjeks mot en floral blomstereng. Anslaget er balansert og lett bittert, med smak av lys vørtersødme i bunn. Middels tørrhet i avslutningen.

Poeng: 82

Dom: «Et lite-øl med litt mer av alt, et lagerøl som passer til kjøttretter på grill».

4. Isbjørn Lite Pilsner glutenfri 4,5 % vol
Bryggeri: Mack bryggeri, Nordkjosbotn

Beskrivelse: Ølet er lyst korngult og klart i utseende, toppet med en lett og boblet skumtopp. Nesen er litt anonym, med duft av vått høy og stall, mot vått gress. Anslaget er friskt og leskende, med en smak av lys vørtersødme, mot en anelse floral grønn friskhet. Lite humletørrhet gjør avslutningen kort. 

Poeng: 81  

Dom: «Et øl som passer til mager fisk og skalldyr, gjerne ledsaget med en skive frisk sitron».

 

 

 

 5. Hansa Ultra Lite 4 % vol
Bryggeri: Hansa Borg bryggerier, Bergen

Beskrivelse: Ølet er lys korngul og klar i fargen, toppet med en fin skumtopp. Duften er dempet og anonym, med en anelse aroma av våt kjeks og noe grønt og floralt. Anslaget er leskende, men noe vannet, med en god balanse mellom lys vørter og mild humletørrhet. Kort, lys avslutning. 

Poeng: 78

Dom: «Nyhet av året, et smalt og leskende øl som passer som nettopp leskedrikk».

6. Tuborg Lite 4,3 % vol
Bryggeri: Carlsberg Ringnes, Gjelleråsen

Beskrivelse: Ølet er lys korngul og klar i fargen, mot en luftig skumtopp. Nesen er litt anonym, med en søtlig duft av vørter i bunn, mot en anelse florale overtoner. Anslaget er noe tynt og vannet, med en dempet smak av lys vørter mot beske undertoner. Kort emmen avslutning.

Poeng: 74

Dom: «Et noe smalt og enkelt øl som bør serveres ekstra nedkjølt i sommervarmen».

Etter disse kriteriene er ølet blitt bedømt: 
Ølet får poeng mellom 1 og 10 i fem forskjellige kategorier, og vektes som følger:
1. Utseende, farge og skumkvalitet: 1-10 (vektes med 1)
2. Aroma: 1-10 (vektes med 2)
3. Smak: 1-10 (vektes med 3)
4. Ettersmak: 1-10 (vektes med 3)
5. Helhetsinntrykk: 1-10 (vektes med 1)

Maks poeng er 100 hvorav alt øl under 50 poeng ikke er vellykket og 75 poeng er middels.

Jeg legger også vekt på typeriktighet, og hvordan det enkelte øl fremstår sammenlignet med andre øl i samme klasse, øltype. Avvik fra standard typeriktighet gir trekk i poeng, om ikke annet er bemerket i teksten.

LITE-ØL TIL MAT
Denne type øl er lett og mindre fyldig. Den har en dempet maltsødme, og mindre tørrhet av humleblomst. Fellesnevneren er lys og lett øl til magre retter av skalldyr, hvit og rosa fisk, kylling og svin. Husk at fete innslag på tallerkenen, som rømme og majones, smør og fløte krever mer av ølet, så unngå gjerne disse for å ikke ødelegge ølets smak og leske.

Her er noen anbefalte sommerretter som kler lite-øl som ledsager:
- reker, krabbeklør, kamskjell og annet skalldyr
- spekeskinke, fenalår og magre spekepølser
- grønne salater, kalde smørbrød og assortert koldtbord.
- kyllingfilet, svinefilet og andebryst, mager grillmat