Fargerike Tor Esaissen fra Stamsund er en av mange kunstnere som bidrar til jubileumsutstillingen. Arkivfoto.

Feirer 40 år med 93 utstillere

Skrevet av Mari Rokkan
06.06.2019 07:00 - OPPDATERT 06.06.2019 14:02

I år er det 40 år siden Nordnorsk kunstnersenter ble grunnlagt. Lørdag 8. juni åpner jubileumsutstillingen «Generalforsamling».

I år er det altså 40 år siden Nordnorsk kunstnersenter ble grunnlagt. Den offisielle åpningen fant sted 26. mai 1979, og den aller første utstillingen senteret viste var en bred presentasjon av medlemmer i de nordnorske billedkunstnernes og kunsthåndverkernes organisasjoner.

– En slik utstilling viser vi også i sommer, når 93 nordnorske kunstnere stiller ut i kunstnersenteret, skriver senteret i en pressemelding og inviterer til utstillingsåpning på jubileumsutstillingen «Generalforsamling» lørdag 8. juni.

– Denne store mønstringen er laget etter en åpen utlysning til alle kunstnere organisert i Nordnorske bildende kunstnere og Norske Kunsthåndverkere Nord-Norge. «Generalforsamling» er ingen vanlig utstillingstittel, men i et jubileumsår er det god grunn til å understreke det følgende: i et kunstnersenter er de som lager kunsten – kunstnerne – også de som styrer, forklares det.

EN NASJONAL BEVEGELSE
Da Nordnorsk kunstnersenter ble etablert var det som en del av en nasjonal bevegelse. Fra 1976 og fram til midten av 80-tallet etablerte kunstnere i hele Norge kunstnersentre knyttet til deres regionale kunstnerorganisasjoner.

Nordnorsk kunstnersenter var det fjerde som ble etablert, etter sentrene i Bergen, Stavanger og Trondheim. I dag er det 15 kunstnersentre i Norge, alle fordelt etter fylkesgrensene fra før regionreformen, med unntak av Nordnorsk kunstnersenter, som hele tiden har hatt ansvar for hele Nord-Norge, og Samisk Senter for Samtidskunst. Sentrene er organisert i et nettverk med et felles sekretariat, Kunstsentrene i Norge.

– Nordnorsk kunstnersenter hadde som eneste kunstnersenter i 20 år status som en såkalt knutepunktinstitusjon, med et oppdrag fra Kulturdepartementet om å formidle kunst i hele landsdelen. I løpet av de seneste ti årene har senteret overtatt Kunstnerhuset i Svolvær, Nord-Norges eldste og største gjesteatelier, og har blitt slått sammen med Kunstfestivalen i Lofoten – LIAF. I dag er Nordnorsk kunstnersenter det største kunstsenteret i landet, målt i aktivitet, omsetning av kunst og antall ansatte, skriver senteret videre.

– Når vi nå viser alle disse kunstnerne i en utstillingen «Generalforsamling», så er det ikke bare for å vise til vår egen organisasjon og organisasjonskart. Det peker også på grunnlaget for alle utstillinger, alle kunstprosjekter, offentlige utsmykninger og alle kunstopplevelser i museer, gallerier, kunsthaller og kunstsentre: den enkelte kunstner og hennes skapende evner og kunstneriske blikk, teft og kunnskap, påpekes det.

– Å sikre kunstens uavhengighet, kunstnernes ytringsfrihet, å motsette seg ensidig kommersialisering, å gi kunstnerne større rom og flere roller og arbeidsmuligheter i samfunnet, og å sikre redelig lønn og vederlag for kunstnerisk arbeid var alle sentrale formål bak opprettelsen av kunstnersentrene. Samtidskunsten endrer seg raskt, og mye har hendt i norsk kunstliv siden 1979, men alle de sentrale målene er like aktuelle i dag som de var for 40 år siden.

Her ser du en oversikt over alle kunstnerne som er med på utstillingen:

 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.