Barbra Grøgaard og Kristine Moltu gleder seg til å invitere til den første skreikonferansen i Kabelvåg. Foto: Trine Sivertsen

Feirer skreien

Skrevet av Trine Sivertsen
02.10.2019 19:00 - OPPDATERT 03.10.2019 11:02

Det blir både faglig tyngde og moro for familien når den første SKREI-konferansen arrangeres i Kabelvåg!

SKREI Convention er et internasjonalt samarbeidsprosjekt i regi av Museum Nord. Prosjektet er finansiert av Creative Europe som en del av programmet European Year of Cultural Heritage 2018.

Gjennom en familiefestival i helgen 12. og 13. oktober, og en fagkonferanse påfølgende mandag og tirsdag vil man både feire skreien, og gå i dybden på det faglige rundt fisken som bygde Norge.

HELGEFESTIVAL FOR HELE FAMILIEN
SKREI Convention Festivalen går av stabelen 12. og 13. oktober, og er organisert av Museum Nord i samarbeid med Lofoten Familiefestival på Nyvågar Rorbuhotell og Matfestivalen i Lofoten. Den skal feire skreien som kulturarv, ogleder opp til konferansen som fortsetter etter helgen.

Både lørdag og søndag holder Lofotmuseet, Lofotakvariet og Galleri Espolin åpent med gratis inngang for anledningen fra 11-16 begge dagene.

På Lofotmuseet vil man kunne få med seg ulike aktiviteter, tradisjonshåndverk og en samling materiale fra L. Berg Sønners arkiv. På Galleri Espolin vil det være drop-in trykkeverksted, hvor man kan utforske tangherbariet og lage egne trykk. SALT organiserer en ekspedisjon i fjæra for hele familien, inkludert dykk med undervannsdrone.

På Lofotakvariet som forøvrig feirer 30 år i år, kan man lære mer om Lofotakvariets historie og besøke den nye utstillingen om norsk havbruk i naustet.

− Festivalhelga har familieprofil, så både store og små bør kunne finne noe å glede seg til på programmet. Lofotakvarietfeirer 30-årsjubileum i år, og på søndag markerer vi dette litt ekstra: med et historisk foredrag med Johannes Rørtveit kl.11, og en høytidelig seremoni med otrene Ottar og Gunn kl. 12, smiler Barbra Grøgaard lurt.

Interesserte kan finne hele programmet til festivalen på www.skrei.net

EUROPAS FELLES HISTORIE OG VERDIER
Med utgangspunkt i de tradisjonelle handelsrutene for tørket torsk har konferansen og festivalen som mål å vise framEuropas kulturarv, øke bevisstheten om en felles historie og verdier, og samtidig synliggjøre mangfoldet i den europeiske kulturen.

− Prosjektet kom til allerede i 2017 som en del av European Year of Cultural Heritage. Vi la inn en søknad som var bygget på et ønske om å komme i dialog med det lokale, nasjonale og internasjonale publikum om skreien, forteller prosjektleder Anna Vermehren.

Hun trekker fram hvordan den enkle råvaren har betydd så mye i fortid, nåtid og for framtiden, og at festivalen og konferansen er en feiring av kontakten man gjennom eksporten har fått til utlandet.

− Vi vil bringe sammen forskjellige nasjonaliteter og kulturer, og skape et internasjonalt forum for å snakke om skreien, fortsetter Vermehren.

FAGSEMINAR MED KULTURELLE INNSLAG
På konferansen vil man snakke om industrialiseringen av fiskeriet, åpning av nye markeder, om skreien som mat til hele verden, matsikkerhet, handelsruter og framtidsutsiktene til skreien.

Mandag kveld arrangeres det også et tverr-europeisk måltid under et pop up-kjøkken på Lofotmuseet, med fisk sponset av Berg Seafood, som ett av flere kulturelle innslag underveis i konferansen.

− Gjennom dette arrangementet har vi på Museum Nord endt opp med mange uvanlige arbeidsoppgaver, som foreksempel å bestille inn et halvt tonn havsalt til en performance, forteller prosjektleder Anna Vermehen.

SKREIEN ER FELLESNEVNEREN
Bidragsytere kommer reisende fra blant annet Spania, Portugal, Finland, Tyskland, Hellas, Storbritannia og Norge. Det er både akademikere, forskere, matteknologer, sosialantropologer og historikere, samt folk som jobber med fisk innen næring, kultur og reiseliv. Det blir altså et stort spekter av deltagere i følge arrangørene.

− Konferansen dekker forskjellig tematikk og perspektiver, men alltid med skreien som fellesnevner, sier Barbra Grøgaard.

Selv om programmet stort sett vil foregå på engelsk vil det være mulig å stille spørsmål fra salen også på norsk.

− Vi ser litt tilbake i tid. Hvordan tørrfisken har vært en handelsvare, og hvordan vi gjennom den handelen har fått kontakt med det store utlandet, for eksempel Italia og Portugal. Det er en viktig del av prosjektet, og i et videreført perspektiv kan du si at det er noe å bygge videre på for kulturnæringa og reiselivet, sier Kristine Moltu.

PRØVESTEIN PÅ DIALOG
Arrangørene påpeker at festivalen og konferansen gir dem mulighet til å teste ut innhold med tanke på utviklingen av det planlagte SKREI-senteret i Kabelvåg. 

− Dette blir en slags prøvestein på en dialog med fagmiljøer med andre perspektiver. Det som kommer fram i konferansen er ikke nødvendigvis akkurat det som kommer til å bli presentert på det nye SKREI, men tematikken er tettknyttet opp mot planene for senteret, sier Kristine Moltu.

− Vi håper at alle som er interessert i fisk, jobber med fisk eller rett og slett bare er glad i skrei tar turen på konferanse, sier Barbra Grøgaard. 

Du kan finne komplett program for både konferansen og festivalen på www.skrei.net