13 NASJONER: - Det er fint å se elever fra så mange nasjoner på FN-frokosten. De gir oss et fargerikt fellesskap, sier rektor Jens Ringstad ved Kabelvåg barneskole. Foto: Karianne Steen

13 nasjoner på FN-frokost

Skrevet av Karianne Steen
26.10.2018 19:57 - OPPDATERT 28.10.2018 12:03

Hvert år feirer Kabelvåg barneskole FN-dagen ved å invitere elevene til felles frokost. Forsamlingen blir stadig mer fargerik.

Fredag morgen arrangerte elevene ved barneskolen i Kabelvåg sin tradisjonelle FN-frokost, til ære for FN-dagen som markeres hvert år den 24. oktober. Dagen ble innstiftet i forbindelse med etableringen av de Forente Nasjoner (FN) i 1945, for å stoppe krig og danne en internasjonal plattform for dialog. 

FRA KONGO TIL KABELVÅG
Rektor Jens Ringstad forteller at skolen har arrangert FN-frokost i 25 år.
- Frokosten er blant de faste fellesaktivitetene som inngår i årshjulet vårt, sier han.

Men om frokosten er fast, så har elevsammensetningen endret seg mye på disse 25 årene. Ringstad forteller at fra å være en skole med kun etnisk norske barn, favner barne- og ungdomsskolen nå 45 elever fra rundt 12 nasjoner i tillegg til de norske.
- De første kom under krigen i Jugoslavia, og vi har elever fra Syria, Somalia og flere andre land. Snart kommer det to familier fra Kongo til Kabelvåg. 

- Det er fint å se elever fra så mange nasjoner på FN-frokosten. De gir oss et fargerikt fellesskap. Og jeg er imponert over hvor fort de lærer seg norsk! smiler Ringstad, og skryter samtidig av lærerne ved skolen, som han mener er flinke til å ta vare på og inkludere de nye elevene.

FN-FROKOST: Gymsalen på Kabelvåg skole var full av frokostgjester fredag morgen. Foto: Karianne Steen
HOLST FIKK SITTE MED ELEVRÅDSLEDERNE
Vi fant Ringstad i uformell frokostpassiar med ordfører Eivind Holst. Han har ordførerkjedet på for anledningen, og Ringstad forteller at Holst har kommet på FN-frokosten hvert år siden han ble ordfører.
- Det betyr mye for elevene våre!

VED ELEVRÅDSLEDERNES BORD: Rektor Ringstad (bak t.h.) og ordfører Holst var heldige, og fikk sitte sammen med Maja (t.h.) og Vilde fra skolens elevråd. Foto: Karianne Steen
Rektor og ordføreren får sitte med ingen ringere enn Maja Sofia Nübert-Jenssen (11) og Vilde Settem Breivik (11) denne morgenen. De to elevene er henholdsvis leder og nestleder i skolens elevråd, og startet dagen med å holde apell. Senere fikk de høre resten av klassen sin lese opp FNs bærekraftsmål. Maja og Vilde mener det er fint å markere FN-dagen med frokost.
- FN jobber for at alle skal ha det bra. Og da er det hyggelig å gjøre noe fint på skolen også, smiler Vilde. 

SANG OG DANS
Ellers bød frokostprogrammet på imponerende akrobatisk dans med Amelia Karlsen fra 5. trinn og et flott sanginnslag ved 5. trinn, før FN-festen ble avsluttet med sangen Stopp ikke mobb.
- Den synger vi hele tiden her på Kabelvåg skole. Det er ingen som ikke kan den! smiler Maja og Vilde.

STOPP IKKE MOBB: - Den synger vi hele tiden her på Kabelvåg skole. Det er ingen som ikke kan den! Foto: Karianne Steen

Bildeserie
Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.