HARDT FALL: Denne grana falt i bakken rett ved huset til Rtta Erdahl i Kabelvåg.

Treet gikk i bakken

Skrevet av Eivind Biering Strand, Morten Moe
11.01.2019 10:38 - OPPDATERT 11.01.2019 16:52

I Kabelvåg gikk denne grana i bakken så det sang, men huseier Rita Erdahl var heldig med vindretningen.

SISTE STATUS STRØM kl. 16.20:
Ta kontakt med Lofotkraft hvis du bor i ett området som har fått strømmen tilbake, men der din husstand fremdeles er uten strøm. Lofotkraft takker sine kunder for tålmodigheten og jobber på spreng for at alle så fort som mulig skal få strømforsyning. De ber publikum være forsiktige med kabler som ligger i veibaner eller på mark, da disse må anses som spenningsførende. 

Trær har blitt røsket opp med rota og andre steder knekt tvers av flere steder i kommunen i løpet av natta og formiddagstimene. 
– Vi satt i stua i morges da vi hørte et voldsomt spetakkel. Først trodde vi det var bankelyder fra taket på Kong Øysteins hall som knakte. Da vi så ut, var grana bak huset gått over ende, forteller Rita Erdahl til Våganavisa.
I Rita Erdahls tilfelle forteller hun at de egentlig skulle fjerne treet i sommer, men at de ville ha hjelp av frykt for at det skulle ramle over huset.
– I vårt tilfelle sørget vinden for ei grei landing og god hjelp, sier Erdahl.

Mens de videregående skolene er stengt, er barneskolene i Svolvær og Kabelvåg åpne. Bortsett fra Gimsøy skole, har det ikke kommet inn meldinger om at andre skoler i Vågan ikke har åpent som normalt fredag. 

– Vi holder åpent som normalt i dag, etter dialog med med oppvekstsjefen. Busselevene er likevel permittert og fikk beskjed om det i går, sier rektor Ronnie Maas Pedersen ved Svolvær skole.
– Hvordan vil været påvirke skoledagen?
– Jeg har pratet med avdelingslederne og personalet, og det blir gjort en løpende vurdering i forhold til pauser og uteaktivitet i friminutt. Men slik det ser ut nå, vil jeg tro dagen vil gå som normalt, sier rektoren.

Alle busser, både skole- og rutebusser er innstilt inntil videre.

Denne seilbåten har forlist ved moloen i Kabelvåg.

Det blåser godt på Gimsøybrua, som nå er stengt. Også Raftsundbrua er stort sett stengt.

VIND OG REGN: Det ventes økende vind og dårlig vær de nærmeste to døgnene. (Skjermdump Met.no)

Nesten alle Widerøes avganger er innstilt i Nord-Norge nå i morgentimene, med unntak av ett fly. Flyet skulle til Sandnessjøen, men gikk rett til Trondheim grunnet vinden. Det blåser mye i Lofoten, Vesterålen og Helgeland.

Fergen fra Svolvær til Skrova er stoppet inntil videre på grunn av været.

Det samme gjelder fergen Fiskebøl - Melbu, som la inn årene klokken 15 torsdag. Fergesambandet er inntil videre innstilt på grunn av sterk vind.

Det samme gjelder Moskenesferga til/fra Bodø.

På fylkesvei 889 er fergeruten mellom Hanøya og Lonkan midlertidig stengt.

Også hurtigbåtruten mellom Svolvær og Bodø er innstilt. 

Det meldes om vanskelige kjøreforhold i hele Lofoten, men så langt er det ingen veistrekninger som er stengt.

Bjørnfjell er det stengt på grunn av uværet.

Værvarselet fra Yr.no er at det vil være stiv kuling hele dagen i dag med regn. Til natten ventes det liten storm, og i morgen skal det variere mellom stiv og sterk kuling. Først lørdag ventes det at vinden skal avta til frisk, laber og lett bris.

For Nordland har meteorologisk institutt oppgradert varselet fra et gult farevarsel på kraftige vindkast til et oransje varsel om svært kraftige vindkast på 35-40 m/s. Den sterkeste vinden ser nå torsdag formiddag ut til å komme natt til fredag i områdene Salten og Lofoten.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.