Ungdommen er tydelig fornøyd med at det er kommet på plass en livbøye på Gutteberget i Madsvatnet. Foto: Morten Moe

Ungdommen fikk livbøyen de ønsket seg

Skrevet av Morten Moe
02.07.2019 21:31 - OPPDATERT 03.07.2019 09:43

Med den tragiske dødsulykken som bakteppe var det en alvorstynget ungdomsgjeng som i går fikk livbøyer på plass ved badeplassene i Madsvatnet.

Det var Joe André Nilsen i Svolvær Arbeidersamfunn som leste i Våganavisa at ungene ville ha livbøyer ved Madsvatnet.
− Jeg ringte tvert ned til Tryg og bestilte en livbøye til og forklarte at det hastet. De lovte å sende den på mandag, og i dag kom de. Da var det bare å hive seg rundt og då de montert, sier Nilsen

Hilde Brun-Småbakk kunne henge opp livbøyen ved jentenes badeplass på Madsvatnet.   Foto: Morten MoeFor tirsdag ettermiddag kunne Hilde Brun-Småbakk, moren til en av guttene som var  med på ulykken og den som sendte brev til kommunen og etterlyste livbøyen, henge opp livbøyen ved den ene av de to badeplassene som ligger i nordenden av vannet.
− Det er nesten så jeg ikke tror at det kunne gå så kjapt, sier Brun-Småbakk, som er rask med å understreke at dette er et initiativ fra ungene i Kabelvåg .
Joe André Nilsen fortalte ungdommen hvordan livbøyene skal brukes om det er behov for det.    Foto: Morten Moe− Det har vært en tung tid, og vi er nok ikke helt gjennom denne perioden ennå. Men det går bedre nå, og det at vi nå har fått livbøyene på plass gjør at vi alle føler oss litt bedre. Kabelvåg er et lite samfunn, der vi må ta vare på hverandre, og dette var en fin måte å markere det på, mener Brun-Småbakk. 
10-15 ungdommer hadde møtt opp for å støtte hverandre mens livbøyene ble montert. Det ble en slags høytidsstund for dem, og selv om alvoret tydeligvis tynget dem, kom smilene fram da bøyene etter hvert kom opp. Det var tydelig at dette betydde noe for dem.

Dermed er to bøyer oppe ved Madsvannet, men Joe André Nilsen oppfordret ungdommene til å komme med tips om det var flere plasser i Kabelvåg-marka som kunne trenge slike bøyer.
− I Prestvatnet er det også en badeplass som trenger en slik bøye, kunne en av guttene fortelle.
Og kjenner vi Svolvær Arbeidersamfunn rett, kommer det en bøye opp der også.
Nilsen kunne fortelle at det er tatt initiativ til å få arrangert kurs i praktisk livredning, der man kan få prøve ut slike bøyer. Det er no de jobber med nå, og som sannsynligvis blir en realitet i løpet av høsten, i samabeid med Redningsselskapet.

Etter hvert skal det komme tre livbøyer på de populære badeplassene i Lille Kongsvann. Her er første bøye på plass på Jenteberget.      Foto: Morten MoeFor Madsvatnet var andre stoppestede denne tirsdagskvelden. Før de dro dit, hadde de montert en livbøye ved Lille Kongsvann - på Jenteberget. 
− Dette er den første av flere bøyer ved badeplassene på Lille Kongsvann, kunne Tor Andersen og Nilsen fortelle.
Arbeidersamfunnet har leid hele strekningen langs vannet der badeplassene tradisjonelt er hos Opplysningsvesenets Fond, og de har planer om livbøyer på Gutteberget og ved badeplassen 50 meter lenger nord også.
− At vi ikke får opp en livbøye nå med en gang er fordi kommunens folk skal fikse Gutteberget først. Og på badeplassen skal det opp en grillplass og ryddes en sti slik at de med barnevogn kommer seg ned dit. Det blir også satt opp en grill der, sier Nilsen.

De har også ordnet det slik at det nå blir merket med skilt om badeplass på E10 Under Fjellet. Det leverer Statens Vegvesen fritt og franko.
− Her er det også avtalt at kommunen stiller med maskiner, og at B&E-senteret leverer betong, slik at vi får bygget en skikkelig gangvei for barnevogner og rullestoler helt ned til stranda, sier Nilsen, som håper toalettdørene der får stå i fred. Der har folk lagt planker og steiner i dørsprekkene for å holde dem åpne, og det ødelegger elektronikken til dørene.
− Det er for jævlig at det skal gå an å holde på slik. Det er kjipt at ikke folk skal ta seg råd til den 10-eren det koster å bruke toalettene, mener Andersen og Nilsen.

Ungdommene møtte opp for å ta imot livbøyene. Det var på denne plassen, rett ut fra berget til venstre , at ulykken skjedde for drøyt tre uker siden.    Foto: Morten Moe

Bøyen ved Jenteplassen på tur opp mens ungdommen ser på.     Foto: Morten Moe

 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.