Illustrasjonsfoto. Foto: Vågan Kommune

Hans Ivar fikk første korona-sprøyte

Skrevet av Morten Moe
06.01.2021 13:00 - OPPDATERT 06.01.2021 20:02

Mandag kveld kom de første 45 dosene til Vågan, og det gikk ikke lang tid før de ble delt ut.

– Dermed har alle de som ønsket vaksine på Marithaugen fått denne. Det er 45 beboere der, men ikke alle vil ha, sier kommuneoverlege Jan Håkon Juul.

Hvor høyt tempoet framover blir vet han ikke ennå.
– Nei, men foreløpig er det så få doser det er snakk om at det ikke er noe problem å klargjøre etter hvert. Når det blir større antall bør vi få forhåndsvarsel. Det er imidlertid ennå noe tid før vi er klare på Nakken i Kabelvåg, der vi skal gjennomføre vaksinasjonen av de som ikke er på institusjonene. Men det er bare snakk om uker.

NEGATIVE TESTER
Alle testene av nærkontaktene til et utbrudd i en barnehage i Vågan har kommet tilbake negative. Det var i romjula en person testet positivt på Covid-19 ved en barnehage i Vågan. Personen var en av nærkontaktene til et tilfelle på Vestvågøy. Smittesporing har blitt utført og de personene som var nærkontakter ble satt i karantene.

– Vi har testet alle de voksne nærkontaktene til det positive tilfellet Vågan hadde 30. desember 2020. PCR- prøvene er kommet tilbake negative, sier Juul.

– Vi begynner å nærme oss slutten av karantenetiden og dermed er vi ganske sikker på at vi kan fastslå at vi ikke har fått et utbrudd i Vågan på bakgrunn av dette ene tilfellet. Spesielt gledelig siden vi denne gangen hadde et tilfelle knyttet til en barnehage i kommunen, sier Juul.

I Dagens Næringsliv sto det mandag at det var bekymringer rundt arbeidsinnvandringen til Lofotfisket. Denne bekymringen deler ikke Juul
– I forhold til folketallet i Vågan er det ikke mange som skal komme hit. Alle de fiskeribedriftene som får utenlandsk hjelp har ordnet karanteneplasser. jeg ser ikke for meg at dette skal bli et problem, og har hatt et utmerket samarbeid med denne bransjen, avslutter Juul.

– FØLG REGLENE!
På kommunens Facebook-side kan vi også lese dette spørsmålet, som kommunen har svart på:

Hva kan man gjøre når man selv ikke mottar besøk, men ser at andre har masse besøk?
 
– Dette er et godt spørsmål og dessverre er det lite vi kan gjøre med mennesker som velger å ikke følge de nasjonale anbefalingene. I noen tilfeller kan det selvfølgelig være slik at personene det gjelder ikke har fått med seg regler og anbefalinger. Det er lov å minne venner og bekjente på hva som gjelder nå fram mot 18. januar, men som en høflig påminnelse.
– Noen velger å ignorere nasjonale anbefalinger, og selvfølgelig innebærer det en risiko for at de strenge tiltakene vi har nå må videreføres. Derfor får vi bare håpe at så mange som mulig i landet velger å følge de restriksjonene som er lagt, med et håp om at de blir kortvarige. Det skylder vi alle de med fare for alvorlig sykdom, de som ofrer inntekter og arbeidsplasser for at vi skal holde oss trygge, skriver kommunen.