I kortfilmen «Hva om du hadde danset?» drar Sturla for å besøke Alma i Lofoten, og det blir tydelig for dem begge at avstanden ikke kun har vært geografisk. Foto: Stillbilde fra filmen.

Flere filmer fra Kabelvåg til Tromsø Internasjonale Filmfestival

Skrevet av Trine Sivertsen
13.01.2020 21:00 - OPPDATERT 14.01.2020 11:02

Laurens Pérol og Fredrik Johansen produserte kortfilmen «Hva om du hadde danset?» som et overskuddsprosjekt ved siden av studiene på Nordland Kunst- og Filmhøyskole. Nå har den premiere på TIFF.

Kortfilmen «Hva om du hadde danset?» er produsert av filmskaperne Laurens Pérol og Fredrik Johansen.

− Det blir jo på en måte verdenspremiere, forteller en munter Pérol på telefonen. Filmstudenten synes det er utrolig stas at premieren skjer på Tromsø Internasjonale Filmfestival, det blir på en måte på hjemmebane.

Pérol er opprinnelig fra Stuttgart i Tyskland, og jobber med å fullføre bachelorgraden sin ved Nordland kunst- og filmhøyskole i Kabelvåg. Her er hans hovedfokus regi og foto.

Sammen med tidligere medstudent Fredrik Johansen fra Årnes som nylig ble ferdig med sine filmstudier, har de laget manus og produsert kortfilmen som nå konkurrerer om den gjeve Tromsøpalmen.

− Vi har laget idéen og manuset sammen. Jeg og Fredrik er veldig forskjellige og har ulike perspektiver på ting, så vi endte opp med å skrive hver vår karakter. På den måten trengte vi ikke krangle når vi jobbet sammen, vi lagde heller karakterer som krangler i filmen, forteller Pérol. Selv gjennom telefonen skjønner jeg at han har et glimt i øyet når han forteller dette.

Kortfilmen er skrevet og produsert av Fredrik Johansen og Laurens Pérol. Foto: Privat

GOD HJELP FRA MEDSTUDENTER OG LOKALBEFOLKNINGEN
Produksjonen har vært et overskuddsprosjekt laget på fritiden ved siden av studiene ved filmskolen, men med god støtte fra både stab og andre studenter. Alt er filmet i Kabelvåg og ved Kalle, og flere lokale ressurser har blitt tatt i bruk.

− Det var en utrolig spennende prosess, ved å skrive manus, finne referansebilder, lage storyboard og utvikle kunst.

− Vi er utrolig takknemlige for hjelpen underveis. Folk har hjulpet med transport og lånt ut huset sitt. Mange av studentene ved skolen har hjulpet oss i crewet både før, under og etter produksjon, forteller han.

En av scenene i filmen er en badescene i Ursvika i Kabelvåg. Idéen var å få et bilde av den solfylte, idylliske Lofotsommeren, men ikke alt gikk etter planen. Med hjelp fra en bekjent i Svolvær og tøffe skuespillere ordnet det seg likevel.

− Dagen vi skulle filme var det utrolig dårlig vær, og det var ikke mulig å ta båten inn dit for det bildet vi ville ha. Neste dag ble været bedre, og en hyggelig kar fra Svolvær kastet seg rundt og fikk oss raskt ut for å få det til, forteller Pérol.

HÅPER Å VISE FILMEN I KABELVÅG TIL VÅREN
Filmen handler om kjæresteparet Sturla og Alma, spilt av Thomas Stene-Johansen og Nora G. Svalheim, sistnevnte er forøvrig tidligere student på Nordland Kunst- og Filmhøyskole.

Filmens utgangspunkt er at selv om paret er kjærester, lever de ganske forskjellige liv. Sturla er rastløs etter å ha sluttet på studiene i Oslo, og Alma nyter bekymringsløse dager i Lofoten. Når Sturla kommer for å besøke Alma blir det tydelig for dem begge at avstanden ikke kun har vært geografisk. Når er det egentlig for sent å finne tilbake til hverandre?

Pérol er takknemlig over å ha kommet med på konkurranseprogrammet på filmfestivalen i Tromsø, men han understreker at han håper å få muligheten til å vise den hjemme i Kabelvåg også.

− Det hadde vært utrolig kult å vise den i Kabelvåg. Vi studentene har snakket om å ha en visning av prosjektene våre i løpet av våren, forteller han.

I tillegg til kortfilmen «Hva om du hadde danset?» er det også to øvrige produksjoner fra tidligere eller nåværende studenter ved filmskolen i Kabelvåg som skal vises i Tromsø denne uken.

Nylig uteksaminerte Mathias Løvdal Ingvoldstad viser sin kortfilm «Sofie's Planet» i studentprogrammet, og nåværende student Mohamed Jabaly viser dokumentaren sin «My Gaza Online» i dokumentarprogrammet.

Filmcrewet fra produksjonen. Foto: Privat

MEDVIRKENDE:
Regi/Manus/Produksjon - Laurens Perol, Fredrik Johansen
Director of Photography - Peter Gupta
B-Foto - Snorre Sætereng
Lyd - Nevruz Aksu, Johanne Edvarda
Innspillingsleder - Iggy Augunset
Klipp - Are Rabben Teigen
Lys - Ellen Vikstrøm, Haakon Midsundtstadt
Scenografi - Mari Angeloff Viste, Amalie Karevold
Postlyd - Emil Engesnes Bråthen, Snorre Sætereng
Grading - Simen Samuelsen
Design - Jona Kleinlein 

Med hjelp av Fri Fond og Nordland Kunst- og Filmhøyskole