Rognebær kjenner alle. De kan saltes og syltes. Foto: Odd-Arne Sandberg

Flytt sankeblikket oppover

Det er kanskje ikke det første man tenker på når det er snakk om vill mat, men se opp for disse fire; bjørk, rogn, gran og alm.

Trær har jo selvfølgelig en sentral plass i vår kulturhistorie, de har alltid vært benyttet som byggematerialer, brensel og også til dyrefor. I matsammenheng kjenner alle rognebær som en frisk smaksbombe som egner seg godt til gele og kanskje hjemmelaget vin. Men det finns mange andre muligheter for kulinariske utskeielser i skogen.

Foto: Odd-Arne SandbergOVERRASKENDE SMAK
Rogn har vi mye av i Lofoten, og nå springer lauvet ut for fullt. Smaken av de unge skuddene overrasker mange, de har en sterk smak av mandel, eller pistasj, eller til og med marsipan. Denne smaken kan lett foredles og ivaretas med å trekke friske rogneblad i fløte. Det gir en nydelig farge og smak som egner seg veldig godt til hjemmelaget is eller en pannacotta.

Den bittersøte smaken av rognebær kjenner alle. De kan saltes og syltes, og gir da et  veldig friskt krydderbær som kan brukes på samme måte som kapers i salater og sauser.

STERK AROMA
Bjørka preger lofotlandskapet, vi venter alle på at den skal springe ut og farge liene grønne, da er det vår. De unge små bladene har en sterk aroma og smak. Så sterk at de utmerket godt kan fungere som krydder i mange retter.

Bjørkesaft er en virkelig frisk og god tørstedrikk som vi burde lære oss å bruke mer av. Vi har et enormt konsum av søte drikker som ikke akkurat er så helsefremmende, heller ikke så veldig smart å transportere rundt halve jorda. Bjørkesaft burde kunne erstatte mye av dette.

Foto: Odd-Arne SandbergKortreist, vitaminrikt og veldig godt, og så enkelt er det:
Samle 200g unge bjørkeblader i en bolle, tilsett 0,7 kg sukker, press en sitron over og slå over én liter kokende vann. La stå å trekke kjølig i tre dager og sil på flasker. For lengre lagring bør saften fryses.  Bland med vann eller farris og nyt våren hele året.

Gran setter nye skudd på denne tida. De er fulle av vitaminer og har en fin syrlig skogsmak. Granskuddsirup er populært, men de kan også gjerne syltes. Eller man kan rett og slett fryse noen og ha til kakepynt.

Foto: Odd-Arne SandbergDELIKATE FRØ
Alm er ikke et treslag som vokser vilt i Lofoten. Men den står i mange hager og parker. Frøene er utrolig delikate og smakfulle. Og det er sesong nå framover. Frøene kalles almenøtter, og de danner klaser med lysegrønne små blad med et frø i midten. Utrolig dekorative og en litt overraskende smak som er helt ypperlig som garnityr eller i salaten. Den som har et almetre i hagen er heldig. Og det går sikkert an å spørre naboen om å få sanke litt. Når de blir modne og faller ned er de mest bare plagsomme, så da er det jo fint å få benyttet dem.

Flytt sankeblikket litt oppover, sunnheten blinker i trærne.

[annonse]
Lofotens Ville Kjøkken arrangerer villmatvandringer nå i vår. Har du lyst til å bli nærmere kjent med alle flotte matplantene så er det fortsatt ledige plasser 8. og 22. juni. Sjekk Lofotens Ville Kjøkken på fb

God sankevår.

Foto: Odd-Arne Sandberg