Kjetil Finstad-Steira Foto: Morten Moe

– Følg med hverandre, og vær forberedt på at ulykker kan skje

Skrevet av Mari Rokkan
11.06.2019 14:00 - OPPDATERT 11.06.2019 21:07

Politistasjonssjef Ketil Finstad-Steira oppfordrer alle badeglade om å passe på de rundt seg og ikke bade alene etter ulykken i Madsvatnet fredag.

– Jeg vil henstille alle til å følge med hverandre og være forberedt på at ulykker kan skje. Man bør videre ta vare på hverandre og ikke bade alene, sier politistasjonssjefen.

– Det er videre viktig å ikke late som man trenger hjelp i vannet. Slikt skal man ikke tulle med, for plutselig en dag er det en realitet og da er det viktig at de rundt skjønner at det er alvor, legger han til.

FLERE AVHØR
Fredag ettermiddag klokken 15.45 fikk politiet melding om at en 14 år gammel gutt ikke hadde kommet opp av vannet etter bading sammen med to kamerater i Madsvatnet i Kabelvåg. Først en time senere ble gutten funnet, hentet opp av vannet av dykkere fra Bodø og fløyet til Universitetssykehuset i Tromsø.

Tirsdag formiddag er tilstanden til gutten fremdeles livstruende og kritisk.

 – Vi har iløpet av dagen fått informasjon om at flere var i nærheten da hendelsen fant sted, så derfor vil vi foreta flere avhør i dagene som kommer. En fullstendig oversikt over hendelsesforløpet antar jeg derfor vi har rett over helgen, sier Finstad-Steira. 

FLERE MØTER
Lørdag formiddag ble det arrangert et informasjonsmøte ved Kabelvåg ungdomsskole, primært for elever og foresatte på klassetrinnet til den forulykkede. Her deltok både politiet, kommunens kriseteam, kommuneoverlegen og ansatte ved skolen.

– Poenget med dette møtet var at alle skulle få så mye informasjon som mulig og bli ivaretatt på best mulig måte. Vi satte dessuten av god tid til at alle skulle få stille spørsmål og prate med hverandre og fordøye det som hadde skjedd, sier rektor ved Kabelvåg skole, Jens Ringstad.

Tirsdag morgen ble det avholdt et nytt møte for alle elevene ved skolen, og også de ansatte i barneskolen har fått en briefing i saken slik at de på best mulig måte skal kunne besvare spørsmål fra de yngre elevene. 

– Her ga vi en så detaljert beskrivelse av hva som skjedde som vi kan på nåværende tidspunkt. Vi fikk dessuten understreket at alt som kunne blitt gjort i en slik situasjon ble gjort, forteller Ringstad.

FREMDELES HÅP
– Hvordan reagerer elevene etter ulykken?

– Som hos voksne er reaksjonene forskjellige. Noen er lei seg, andre sinte og utagerende. Og for oss er det viktig å understreke at det er naturlig å reagere slik man gjør, og at det alltid er ansatte ved skolen man kan prate med om man har lyst. I stedet for å bruke sosiale medier for å få utløp for følelser, oppfordrer vi til at man snakker med noen ansikt til ansikt, sier Ringstad.

– Vi fokuserer også på at han som nå er livstruende skadd er under behandling og at de ypperste innen sitt felt jobber for at han skal ha det bra og klare seg. Det er med andre ord fremdeles håp, legger han til.

Rektoren tror videre at ulykken har satt et støkk i elevene når det kommer til sikkerhet under bading.

– Mange har nok gjort seg noen tanker over hvor det er trygt å bade og viktigheten av å være flere sammen om ulykken skulle være ute, avslutter han. 

 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.