Illustrasjonsfoto: Mari Rokkan

– Foreldre har faktisk større påvirkningskraft enn venner

Skrevet av Mari Rokkan
29.10.2018 12:35 - OPPDATERT 30.10.2018 15:31

Lurer du på hvordan du skal kommunisere med husets tenåring? Kom og lær av andre i samme båt på workshop i regi av elevtjenesten ved Aust-Lofoten videregående skole.

Tirsdag 13. november klokken 19 arrangeres det nemlig en temakveld ved skolen som har fått navnet «Kunsten å kommunisere med en tenåring». Initiativet er tatt av elevtjenesten ved skolen. og i tillegg har man fått med seg kommuneoverlege Jan Håkon Juul og

– Workshopen er åpen for alle som føler at de er foreldre til en tenåring. Vi setter derfor ingen aldersgrense. Selv om dette foregår på videregående skole, er dette selvsagt også aktuelt for alle som har barn i ungdomsskolen – i hele kommunen, sier kommuneoverlege Jan Håkon Juul, som sammen med folkehelsekoordinator Silje Grande Henriksen vil holde en innledning på møtet.

– Jeg og Silje skal prøve å illustrere hva ungdommer egentlig er, og hvor viktige foreldrene er i denne alderen, legger han til.

– Mange foreldre føler det kanskje ikke slik?
– Nei, men vi vet med bakgrunn i Ungdata at foreldre faktisk har større påvirkningskraft enn venner i denne alderen, og at ungdommen faktisk vil ha rammer de må forholde seg til, sier Juul.


LÆRE AV HVERANDRE
Etter innledningen vil møtet ta form som workshop, hvor man vil diskutere ulike problemstillinger ved de mange kaffebordene.

– Det blir spennende. Vi kommer til å dele ut ulike caser og problemstillinger, som vi håper skal fungere som både en realitetsorientering og som noe man kan lære av, sier Juul.
– Her finnes det selvsagt ingen fasit, men det fine er at man kan lære av hverandre gjennom å diskutere de ulike situasjonene. For de med yngre tenåringer, kan det eksempelvis være fint å høre hvordan de med eldre tenåringer har taklet ulike utfordringer, legger han til.

Deltakerne på møtet vil også få mulighet til å spørre kommuneoverlegen, folkehelsekoordinatoren og elevtjenesten om deres arbeid med den aktuelle aldersgruppen.

–  Poenget med dette er å få til god kommunikasjon med en aldersgruppe som står midt mellom det å ville løsrive seg, og et ønske om å fortsatt ha rammer. Det er viktig at vi får til å prate med dem slik at de føler seg respektert som et menneske på vei inn i voksenverdenen, samtidig som man skaper rammer som gir trygghet og forutsigbarhet, avslutter Juul.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.