BLIR TØFFERE! Politioverbetjent Terje Pedersen ber foreldrene om å være mer oppmerksomme på hva barna driver på med og ta tak hjemme. Foto: Mari Rokkan

− Foreldrene må bli tøffere!

Skrevet av Morten Moe
15.05.2019 16:00 - OPPDATERT 18.05.2019 10:13

− Foreldre må tørre å bli upopulære og ta ansvar, mener politioverbetjent Terje Pedersen. I forrige uke beslagla politiet fire telefoner fra elever ved Aust-Lofoten videregående skole etter en anmeldelse av spredning av nakenbilder.

− Vi har jo vært ute støtt og stadig med advarsler når det gjelder dette med bildedeling og at folk må være forsiktige, sier Terje Pedersen. Han er politikontakt, og har de siste årene hatt kontakt med flere skoler angående dette. Men han mener problemene starter før elevene kommer på skolen.

− MÅ TØRRE Å BRY SEG
− Foreldrene må tørre å ta ansvar og de må tørre å bli upopulære i heimen. De må rett og slett tørre å bry seg, det er det dette handler om. De må rett og slett få opp øynene. De må tørre å bry seg med hva "podene" styrer med på fritiden sin. De må spørre om å få se på appene de har på telefonen sin. Så enkelt er det. Er  de i tvil, ring en venn for å få vite hva appen kan gjøre. Men de må ikke melde seg ut. Oppdragelsen starter hjemme, og der må den fortsette. Holdningene skapes i hjemmet og må skapes tidlig i et menneskeliv. Får de ikke disse inn tidlig er det en del andre etater som må ta hånd om dem, og det blir helt feil. Få bort skylappene og våkne opp. De skal ikke skjule seg bak at samfunnet skal ta ansvar, det blir helt feil. Vi skal ta vårt ansvar, men foreldrene må være med de også. Den viktigste kampen gjøres hjemme, det er det ikke tvil om, sier Pedersen.

NÅR IKKE FRAM
− Vi er jo inne på ungdomsskoler, vi snakker med foreldre både i ungdomsskolen og videregående, og det er bare en måned siden vi var inne på Aust-Lofoten Videregående og hadde møte med foreldre om litt av det samme temaet. Vi er også inne og snakker med elevene, men det viser seg at det er ikke alltid vi når fram. Nye saker dukker opp, og  det gjør det helt sikkert etter dette siste også, mener Pedersen.
− Hvor lenge har vi hatt akkurat dette problemet?

− Det er vel de siste 3-4 årene det har vært veldig fokus på dette. Det har blitt et problem og har eskalert. Det er også grunnen til at Kripos har vært ute og laget et opplegg som heter "Delbart". Det er noe vi skal implementere fra høsten av. Jeg var i møte med videregående i går og la en plan for nesteskoleår, og vi skal inn i både førsteklassene og tredjeklassene. Og ikke minst inn til foreldre og lærere og være endel av dette systemet. Vi prøver å gjøre en god jobb, men vi når ikke helt fram når saker som dette dukker opp, sier politioverbetjenten.

UBETENKSOMHET
− Hvorfor gjør elevene dette. Er det i fylla eller for å være morsomme?

− Det er et godt spørsmål. Når de blir konfrontert med dette, så er det rett og slett ren ubetenksomhet. Det trenger ikke være rus av noe slag. Vi synes jo det er rart at dette skjer når det har vært så mange advarsler både lokalt og sentralt, og det har versert saker i media både med domfellelser og alt som følger med. Det er jo rart at de ikke forstår konsekvensene av det de gjør. Den som til syvende og sist blir rammet av dette er jo i en forferdelig situasjon. Når dette skjer, handler det om å komme i en tidlig posisjon for å sikre bevis i de sosiale mediene de har brukt for å distribuere dette, avslutter Pedersen.

MØTE PÅ SKOLEN
Onsdag ettermiddag møter etterforskningsleder Ingar Brun foreldrene ved 1. klassen studiespesialiserende på Aust-Lofoten Videregående. Han vil møte foreldrene for å blant annet ta opp problemet med bildedeling. 
− Det blir en tredelt bolk. Først skal jeg holde en tale om hva som er skolens ståsted her, deretter er det Ingars tur, før vi har en samtale med foreldrene i etterkant. Den aktuelle saken er ikke tema for møtet i ettermiddag, understreker rektor Hugo Bjørnstad.

 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.