Nina Hanssen og June Grønseth er fornøyde etter dagens besøk på biblioteket. Foto: Johan Åsnes

Forfatterbesøk med tydelig budskap

Skrevet av Johan Åsnes
29.09.2019 09:00 - OPPDATERT 30.09.2019 08:36

For tida er Hanssen aktuell med boka “Den siste flamingo”. I tillegg ble barna fortalt om problemene med plastforsøpling, og hva vi kan gjøre med det. 

Selve boka handler om Frans Flamingo fra Kenya, og June fra Lofoten. Begge prøver å redde sin del av verden fra å bli ødelagt av søppel. Senere møtes de i Kenya, og store ting skjer. Forordene er det selveste Gro Harlem Brundtland som har skrevet.

Besøket startet med at forfatter Nina Hanssen og June Grønseth fra Naturvernforbundet presenterte seg. Deretter leste niåringen Oscar Gudøy Hansen opp et utdrag fra boka.

En konsentrert Oscar Gudøy Hansen leser et utdrag fra boka.  Foto: Johan Åsnes– Først så var det litt skummelt å lese opp, men så latet jeg som det ikke var noen der. Da gikk det fint, forteller Oscar. Utdraget handla om Frans Flamingo, som treffer på søppel i Kenya.

– Plastforsøpling er ikke bra, vi må få det bort, nå! Teksten gjør at jeg får lyst til å plukke plast, sier Oscar.

INSPIRASJONEN
Etter høytlesingen tar Grønseth ordet. Hun forteller barn og voksne tilstede, hva man kan gjøre for å få bukt med plasten. Det viktigste budskapet, er at man bør tenke seg mer om. Trenger du egentlig alt som er pakka inn i plast, eller kan du greie deg uten? Et tiltak er at man for eksempel kan lage sin egen tannkrem og vaskemiddel. Da slipper man nemlig den unødvendige plasten.

Grønseth har vært en stor inspirasjon for Hanssen, da hun skrev denne boka. Under et tidligere besøk Hanssen hadde i Lofoten, tok Grønseth henne med ut til havet, for å plukke plast. Hanssen visste ikke at de skulle plukke søppel, hun trodde bare hun skulle skrive om det.

GJELDER HELE VERDEN
– Da begynte jeg å se rundt meg, og jeg så med egne øyer hvor ille problemet var. Vi plukka masse sekker med søppel, satte oss ned, og da skjønte jeg hvor viktig det var. Vi ødelegger jo naturen i fjæresonen, men det er jo nede i havet det skumle skjer. Det er jo i ferd med å forsøples totalt, sier Hanssen, tydelig engasjert.

– Jeg har reist mye til Afrika, blant annet Kenya, og overalt der så jeg søppel. Til og med fuglene lagde rede av plast. Problemet med plastforsøpling gjelder altså i hele verden.

På slutten inviterte Hanssen barna med på en liten dansestund.   Foto: Johan Åsnes– Vet du kor mange plastflasker som selges hvert minutt? Over en million. Replikken skytes inn fra sida av Grønseth.

– EU har jo tatt noen grep nå, blant annet er det kommet et forbud mot engangsbestikk. Likevel er det vi som henger etter. I Afrika har dem forbud mot plastposer, og i Tanzania er det faktisk seks måneders fengselsstraff dersom du går rundt med en plastpose. Det er jo vi som er utviklingslandet her, forteller Hanssen.

FORNØYD
Ellers er Hanssen veldig fornøyd med arrangementet på Vågan bibliotek, og hun skryter av hvor flinke barna var. Besøket ble gjennomført for å skape bevissthet rundt temaet plastforsøpling, spesielt til barn. Videre forklarer hun at folk ikke må se på boka og besøket som en dommedagsprofeti, men heller en oppfordring til alle om at vi fortsatt kan gjøre en innsats for miljøet.

– Boka passer for mennesker i alderen 1-100 pleier jeg å si. Budskapet gjelder alle.

– Jeg kommer gjerne igjen, kan du skrive, ler Hanssen.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.