Annas deilige, kraftfulle, nordnorske vokal er et etterlengtet og ikke minst forfriskende bidrag inn i norsk pop. Foto: Ylva Teigen Aas

Forfriskende tilskudd til den nordnorske pop-bølgen

Skrevet av Trine Sivertsen
04.02.2020 11:00 - OPPDATERT 04.02.2020 16:32

Med impulser fra Buenos Aires, København, Oslo og Lofoten, en særegen stemme og slagkraftige tekster, har Anna Kajander allerede erobret mange musikkelskeres hjerter med sine vakre låter. Nå kommer debutalbumet - og vi måtte ringe og høre tankene hennes om den store dagen som kommer nå på fredag.

− Det føles både rart og spennende, litt som om jeg skal fylle år. Det blir veldig deilig, jeg gleder meg til å ha løftet det av skuldrene, at det er ute der, forteller Anna til Våganavisa.

Allerede med debutsingelen, kjærlighetserklæringen «Sabla fin» beviste 25-åringen fra Ørsnes at hun var et navn verdt å merke seg. Låten lå 10 uker på spillelistene til NRK P1 og havnet på toppen av Spotifys «Norway Viral 50»-liste.

I etterkant har singler som «Idioti», «Omforlatelse» og «Forsiktig» blitt sluppet som perler på en snor, og fredag 7. februar kommer endelig albumet «Mandag».

Debutalbumet «Mandag» er en samling sterke låter med bemerkelsesverdige tekster om å være ung, om å finne sin retning i livet, om gamle spøkelser, og å gi seg hen til forelskelse.

SPENNENDE LYDBILDE OG ET SABLA FLOTT SUPPLEMENT TIL DEN NORDNORSKE POP-BØLGEN
Våganavisa fikk tilsendt albumet, og gjort seg noen meninger i forkant av den offisielle slippen. Det består av ti låter, hvorav seks av disse er helt nye for publikum. På ingen måter er undertegnede utdannet musikkritiker, men Anna har allerede gjennom sine første singler vist en sårbar og intim måte å skrive tekster på, og den kraftfulle vokalen hennes kombinert med et spennende lydbilde gir fantastiske resultater. 

Albumet i sin helhet setter for det første ord på fine, vanskelige og kompliserte følelser. I det ene ligger jeg i ei seng og ser sollyset kaste skygger over veggene, og i strålene ser du støvet hvirvle rundt deg. I neste er du på sykkeltur, du sitter på baksetet og holder rundt noen du elsker. I neste er du sint, forbanna og fortvila og står og gråter på moloen i uvær, kjenner at vinden tar tak. Eller kanskje er det bare meg. 

Det musikalske lydbildet Kajander har fått utviklet er spennende, og byr på noen uventede overraskelser, men det behøver hun ikke beklage for, det fungerer nemlig som bare dét. 

Summen av dette samt Annas deilige, kraftfulle, nordnorske vokal er et etterlengtet og ikke minst forfriskende bidrag inn i norsk pop. Den nordnorske pop-bølgen har begynte å feste seg i Norge, og endelig er Anna her med et - unnskyld meg - sabla flott supplement.

På telefonen sier Anna at det kan være vanskelig å skrive norske tekster, for det kan fort bli hardt og keitete når man skriver om følelser. Mange av tekstene hennes er inspirert av fiksjon og fantasi.

− Jeg har ei liste med ord på mobilen min som jeg pleier å hente når jeg står fast og prøver å få det til å klinge. Det er mine følelser, men tekstene er ikke nødvendigvis spesifikt om mitt liv, forteller hun.

Det var stor stas når den debuterende artisten kunne holde i sin første vinyl-plate. Foto: Privat

NÅ ER DET VERDT DET
Det har vært et hektisk 2019 for artisten. Hun er fulltidsstudent på Einar Granum Kunstfagskole, men har samtidig spilt konserter, sluppet to singler, én musikkvideo, og ikke minst er nå debutalbumet hennes klargjort.  

Har har til og med selv laget kollasjen som pryder omslaget til albumet. 

− Jeg syns det ble veldig fint, jeg er litt stolt, sier hun med en ydmyk, glad stemme.

Vi er nødt til å spørre det åpenbare spørsmålet. Fra første gang hun stod på scenen, til den første gangen hun framførte en egen låt - hvordan føles det å holde det ferdige produktet i hendene?

− Det føles litt som at nå er det verdt det. Det har vært hardt å komme hit, så det blir ei gulrot å se at man faktisk har klart å skape et sammenhengende produkt, som kanskje kan bety noe for andre, fortsetter hun.

I følge Anna selv er hun ganske selvkritisk, og tankene er allerede på neste steg, neste album.

− Det tenker jeg kanskje er en av mine styrker, at jeg tenker fremover. Vi får se hva som skjer. Nå har jeg ventet lenge på å slippe albumet, så det blir deilig å komme seg videre, forteller hun.

I forbindelse med slippen av debutalbumet skal Kajander ut på turné, til både Bodø, Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo. Men selvfølgelig går også turen til hjemmebane, og 27. mars kommer hun til Bacalao i Svolvær.

− Jeg gleder meg til å spille og håper alle som leser avisen kommer, forteller en munter Kajander, med det jeg antar er et klassisk glimt i øyet.

Les mer om:

anna kajander