Alle foto: Mari Rokkan

– FØRR ei forestilling!

Skrevet av Mari Rokkan
05.04.2019 23:08 - OPPDATERT 06.04.2019 14:02

Slik oppsummerte ordfører Eivind Holst årets musikal fra Sceneverftet. Og en fullsatt sal ståklappet seg helt enig.

I fjor gikk det gjetord gjennom hele kommunen om Sceneverftets flotte oppsetningen av «Grease». Forventningene var derfor store før premieren på årets utgave av musikalen ble presentert fredag kveld. Men kun få minutter inn i forestillingen kunne publikum lene seg tilbake med visshet om at også i år ville imponert gåsehud bre seg og rørte tårer skyte fram i løpet av den to timer lange forestillingen.

Historien i «Grease» er velkjent for de fleste og handlingen gjenkjennbar fra filmen med samme navn. Låtene er fremdeles gode og fengende, og tematikken evigvarende aktuell. Gruppepress, vanskelige valg og overveldende mye hormoner i kroppen vil for alltid prege ungdommen, og er sånn sett et godt valg når man skal sette opp en forestilling med nevnte aldersgruppe på scenen - særlig når man tar gode valg når det kommer til å bruke lokale og unge uttrykk, selv om historien tar oss tilbake til 1958. 

Tilsammen over 100 mennesker har viet store deler av fritiden sin de siste månedene for å sy sammen det som best kan beskrives som en helproff forestilling. Ingenting virket halvveis eller ignorert, og summen av alt fra flotte kostymer, gjennomført scenografi til fantastiske sang- og skuespillerprestasjoner og et stødig 29 manns og kvinns orkester, utgjorde en helstøpt helhet. Alle involverte burde nevnes ved navn, men av plasshensyn er det mest naturlig å nevne hovedrollene i forestillingen - Danny og Sandy, nydelig spilt og sunget av henholdsvis Ken-Philippe Tete Sondey og Aminda Brendeford. Disse fikk god støtte av sine medsvorne T-Birds og Pink Ladies, som alle gjorde en veldig god figur på scenen. 

Både ungdommene i hovedrollene, de litt mer voksne gjesteopptredene og de mange statistene utstrålte en genuin trygghet på scenene. Slikt kommer bare gjennom mye øving og gode støttespillere. Denne tryggheten ga tydelig også de involverte en mulighet til å leke seg med kroppspråk, replikker og sang. Samtlige så ut som om de har stått på scenen hele livet, og i salen satt mange foresatte og venner med haka på brystkassa av ren forfjamselse.

Årets musikal er et bevis på hva alt det gode som kan komme gjennom god organisering. Opprettelsen av Sceneverftet sikrer både proffhet i alle produksjonsledd, men kanskje enda viktigere sikrer det at alle som vil får mulighet til å delta i en stor kulturproduksjon. Man behøver ikke ha tilknytning til kulturskolen eller erfaring for å søke opptak foran, på eller bak scenen. Alder er ei ingen hindring. Det gir mange flere muligheten til å delta i det kulturlivet som kommunen liker å skryte av at vi har.

Hadde vi hatt for vane å trille terninger, hadde den garantert vist seks øyne.
Finere stund skal man lete lenge etter. 

Bildeserie
Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.