Foto: Morten Moe

− Dette er en bekreftelse på det vi trodde skulle skje

Skrevet av Trine Sivertsen
19.03.2020 12:00 - OPPDATERT 25.03.2020 08:41

Det første tilfellet av koronasmitte er påvist i Vågan. I Nordland er det nå 15 bekreftede tilfeller.

− En inneliggende pasient ved Nordlandssykehuset Lofoten har i dag, 18. mars, positiv test på covid-19. Det er iverksatt smitteoppsporing blant alle som har vært i kontakt med pasienten, og de som har vært i nærkontakt med pasienten blir satt i karantene, melder sykehuset.

Onsdag ettermiddag ble det derfor meldt at pasienter fra Vågan med behov for øyeblikkelig hjelp skulle sendes til Stokmarknes eller Bodø, men fra torsdag rundt klokken 14 melder de at de tar imot pasienter fra Vågan som vanlig igjen.

Kommuneoverlege Jan Haakon Juul kan fortelle at smitteoppsporing er gjennomført, og 13 personer er satt i karantene etter å ha vært i nærkontakt med den smittede.

Smitten har blitt sporet tilbake til Sør-Norge hvor pasienten med positiv test har oppholdt seg.

− Alle ble varslet i løpet av i går kveld, og alle føler seg friske. De har fått beskjed om å ta kontakt dersom de føler seg syke, forteller Juul.

NÅR TOPPEN AV SMITTE I UKE 6 OG 7
− Dette er en bekreftelse på det vi trodde skulle skje, sier han om den første positive testen. Han forteller at vi i Vågan nå er inne i uke 1 eller 2 av pandemien, og det anslås at toppen vil nås i uke 6 og 7.

− Vi jobber nå med å etablere en egen legevakt for denne gruppa som berøres, slik at vi ved å splitte opp ikke får intern spredning blant personell, forteller han.

I løpet av de neste 14-15 ukene anslås det at 25 prosent av befolkningen i Vågan vil bli smittet, det vil si rundt 2400 mennesker. I uke 6 og 7 nås toppen, og da vil det være omtrent 500 personer med smitte. Av disse anslås det at 150 personer vil ha behov for legehjelp, og 20 vil ha behov for å legges inn på sykehus.

− Etter dette vil det dabbe ut, forteller Juul.

Det forberedes også på en topp til på høsten. I en pandemi er det vanlig at man får enda en sykdomstopp etter noen måneder, men Juul forsikrer at det vil ikke bli like stort som den første som vi nå er på vei mot.

DIGITALISERER MØTEVIRKSOMHET
På grunn av den nye utviklingen i pandemien lokalt, har ordfører Frank Johnsen orientert at formannskapet kommer til å kjøre sine møter på digital plattform framover.

I praksis fungerer det slik at ordfører Johnsen samt kommunedirektøren kommer til å sitte i rådhussalen, men alle andre skal delta på video hjemmefra. 

Møtene vil bli streamet på vanlig måte, og starter mandag 23. mars. 

I Nordland er det nå 15 bekreftede tilfeller av covid-19, og på landsbasis 1 552 smittede. Av disse er 107 innlagt på sykehus. Dette er FHIs tall, og de oppgir at det er store mørketall.

7 mennesker har til nå mistet livet til pandemien på landsbasis.