– Det skrives mye bra nordisk litteratur som innimellom forsvinner i mengden, sier sjef ved Vågan bibliotek, Gertti Mändla.

Fremmer fortellertradisjonen med høytlesing

Skrevet av Mari Rokkan
11.11.2018 16:00 - OPPDATERT 11.11.2018 18:42

I over 20 år har Nordisk Litteraturuke blitt arrangert for å fremme nordisk litteratur og den nordiske fortellertradisjonen. Også her i Vågan vil det bli arrangert høytlesing - for både store og små.

– Her på Vågan bibliotek leser vi høyt fra bøker av nordiske forfattere i anledning Nordisk Litteraturuke. Vi tjuvstartet igårnår Gunn leste høyt fra Audur Ava Olafsdottir sin bok «Regn i november» på vår Strikk og lytt. Olafsdottir vant Nordisk råds litteraturpris i slutten av oktober. Strikk og lytt snakket også om Roskva Koritzinskys noveller, forteller biblioteksjef Gertti Mändla.

– På vår lesestund for barn som går på onsdager, leser Nora 14.november klokken 17 fra «Håndbok for superhelter» av Elias og Agnes Våhlund. Og på torsdag 15.november klokken 17 leser Ole-P fra «Islandske konger» av Einar Mar Gudmundsson, legger hun til.

HELTER I FOKUS
Nordisk litteraturuke er et kulturprosjekt for skoler, bibliotek og andre kulturinstitusjoner som ønsker å spre høytlesning, leseglede og nordisk litteratur i Norden og de omkringliggende områdene. Uke 46 blir derfor en uke full av opplesninger, utstillinger, debatter og kulturelle opplevelser på tusentalls bibliotek, skoler og kulturinstitusjoner i hele Norden og Baltikum. I år inviteres barn, unge og voksne til å møte litteraturens helter når Nordisk litteraturuke arrangeres i 2018 med temaet Helter i Norden.

Den allerede nevnte romanen «Islandske konger» er eksempelvis en samling elleville historier om den fiktive Knudsen-slekten som følges fra 1700-tallet og frem til i dag. I boken utfordrer Einar Már den tradisjonelle heltekarakteren og setter i stedet tåpene i rollene som de islandske helter.

– Hvis skoleklasser ønsker høytlesning fra «Håndbok for superhelter» av Elias og Agnes Våhlund og/eller «De som ikke finnes» av Simon Stranger, må de ta kontakt med biblioteket for å avtale tid, sier biblioteksjef Mändla.

– Det skrives mye bra nordisk litteratur som innimellom forsvinner i mengden av litteratur og derfor er vi glade for å kunne formidle, anbefale og fokusere spesielt på nordisk litteratur den ene uken i året, avslutter hun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.