Full stopp!

Skrevet av Redaksjonen
18.03.2020 07:00 - OPPDATERT 18.03.2020 12:02

LEDER: Det er bare en uke siden vi skrev i denne spalten at dette kunne bli stygt. Korona-viruset hadde da kommet og begynt å prege oss. Kanskje like greit at vi ikke hadde en spåkule og kunne skrive hvordan denne kunne komme til å utvikle seg. For det hadde ingen trodd. Og det er bare én uke siden!

For nå er det full stopp innen flere sektorer i Norge. Skolene og barnehagene er stengt, ja, for den sak skyld, hele Lofoten er stengt for de som ikke hører hjemme her. Vi får ennå rapporter om at det er er noen etterslengere av turister her, men det begynner å tynnes ut. 

Det har selvsagt en annen, alvorlig konsekvens. Nå har bedriftene begynt med sine permitteringer. Våre rikspolitikere har vedtatt at de tar regningen fra tredje til den 20. dagen, og det skal være 100 % utbetaling i denne perioden. Vi håper de kommer opp med en bedre prosent enn de 63 % som gjelder etter denne perioden om man skulle følge de damle reglene.

For til syvende og sist; det er nasjonen Norge som nå påfører bedriftene og enkeltpersoner denne ekstrabelastningen. Om det noen gang har vært nødvendig å bruke av oljepengene, så må det være i denne situasjonen. Vi forventer at det kommer enda flere tiltak framover for å dekke opp om de problemene som korona-viruset nå påfører oss.

I denne situasjonen blir det nesten banalt å nevne at vi i denne situasjonen har valgt å ha hjemmekontor i Våganavisa. Vi er en liten redaksjon, og tar ikke sjansen på at én eller to av oss skulle falle ut på grunn av sykdom. Men vi sitter hjemme og gjør jobben, og håper dere lesere ikke skal merke for mye til at vi ikke kan stikke ut like ofte for å ta bilder og være i kontakt med dere.

Hva så med veien framover? Ennå er det ingen som har oversikt over hvor lenge dette skal vare. I første omgang er det mange som har fått 14 dagers karantene fordi de har fartet mellom sør og nord, eller enda verre, har vært i utlandet. Men dette er bare starten. Hva som skjer etter de pålagte 14 dagene er det ingen i dag som kan svare på.

Vi håper bare Lofot-bedriftene som nå har stoppet fullstendig opp, har støtteordninger som kan berge i hvert fall bunnlinja. Men vi er stygt redde for at det kan blir vanskelig å berge sommeren om virus-problemene vedvarer.