Fylkespolitikerne må bruke hodet

Skrevet av Redaksjonen
15.01.2020 07:00 - OPPDATERT 15.01.2020 13:02

LEDER: Den siste uken har avisen eksplodert med meningsytringer om det famøse vedtaket fra fylket om å sende prisene på ferger langs kysten til himmels.

Det har vanket historier om familier som må ut med tusenvis av kroner for å få med seg bilen og campingvogna når de skal på ferie på fastlandet.

Et skikkelig hylekor, som har satt en støkk i våre politikere i fylket.

Og med rette, for det er temmelig forutsigbart at det var nettopp det som kom til å skje. Når du hever prisen på det viktigste kommunikasjonsmidlet nkelte har med 40 prosent, sier det seg selv at det vil komme reaksjoner.

Og det er det som forbauser oss mest, at sentrale politikere uttaler at det kom overraskende på dem at folk reagerte så sterkt. Har de over hodet ikke bakkekontakt? Vet de ikke hvem prisøkningene de iverksetter rammer - og hvor mange?

Ekstra provoserende er det selvsagt at de selv brukte nær 300.000 offentlige kroner på å sende ni politikere på kurs til London for å lære om brexit i november. Da nytter det ikke å klage på hvor dårlig råd de har, og at bevilgningene fra staten er for lave.

Dette handler om prioriteringer. Og vi skal ikke sitte her og si at vi har svaret på hva som skal prioriteres, men det er åpenbart at utdanning og samferdsel er to av de viktigste områdene fylket styrer med og bør ha øverst på proioriteringslisten sin. Når de da velger å kutte hardt i begge disse, sier det seg selv at reaksjonene blir harde.

At det er Ap, Sp, Sv og Krf som styrer gjør ikke saken bedre. Det er jo nettopp disse partiene, og da i særdeleshet Sp, som står på barrikadene sentralt og påstår de skal slåss for distriktene. Kanskje Vedum skal hviske et par ord i ørene på sine partikolleger i nord, og fortelle dem at dette er ikke god partipolitikk.

Kysten av Nordland har store naturverdier og et enormt potensial for verdiskaping, vekst og økt bosetting. For å utløse potensialet er investering i bedre samferdselstilbud avgjørende, og tirsdag kom endelig meldingen om at de holder priseme på det nivået som lå til grunn før man tok sats fra nyttår.

Det var selvsagt det eneste de kunne gjøre. Vi venter i spenning på det neste hodeløse vedtaket fra fylkeshovedstaden.