Tobias Leander Kristoffersen 3A, Runa Elida Tallaksen 3C og Torje Mielva Andersen 3B synes alle sykkel er mye bedre enn bil. Foto: Trine Sivertsen

Går sammen for fremtiden

Skrevet av Trine Sivertsen
03.09.2019 17:00 - OPPDATERT 04.09.2019 08:02

Mandag 2. september startet Beintøft 2019, Norges største gå-til-skolen-aksjon for barn. I løpet av september, skal over 47.300 skoleelever ta beina fatt og konkurrere i å reise miljøvennlig til skolen.

Miljøagentene er barnas egen miljøvernorganisasjon, og kampanjen deres Beintøft er for elever fra 1. til 7. trinn. Siden kampanjen ble arrangert for første gang i 2015 har elever lagt bak seg over 2,6 millioner mil og spart miljøet for mer enn 350.000 kg CO2. De som vinner 1. plassen får 30.000 kr til klassekassen.

VIL PÅVIRKE TIL Å TA MILJØVENNLIGE VALG
Årets hovedtema for Beintøft er «gå sammen for fremtiden», og handler like mye om å samles rundt et felles mål, som å komme seg til og fra skolen på miljøvennlig vis, forteller Miljøagentene i kampanjebeskrivelsen sin, og de legger til at barna under denne kampanjen vil vise både de voksne og politikerene at det går an å gjøre grønnere valg i en hektisk hverdag.

− Målet med Beintøft er å inspirere til å gå, sykle eller reise kollektivt til skolen. På denne måten er man med på å forurense mindre, skape tryggere skoleveier, få bedre helse og ikke minst ta vare på naturen, sier prosjektleder Kaspar Tjeldflaat Steudel i Miljøagentene.

− Det er viktig for Miljøagentene at barna får mulighet til å påvirke de voksne til å ta miljøvennlige valg i hverdagen. Dette kan for eksempel være å la bilen stå og gå sammen med barna til skolen, utdyper Tjeldflaat Steudel. 

Elevene på Skrova gikk sammen i et ordentlig ruskevær på tirsdag. Foto: Privat/Skrova Oppvekstsenter

MOTIVASJON FOR Å LA BILEN STÅ
På Skrova deltar alle fra 1. til 7. klasse på kampanjen. Mona Sjåvik, rektor på Skrova oppvekstsenter forteller at elevene ved skolen har en lang tradisjon med fokus på å gå til skolen i all slags vær.
− I Skrova er det ingen som har lang vei til skolen, og de aller fleste går eller sykler til skolen hver dag. På grunn av at det er kort vei for alle går hele skolen, voksne og barn morra-tur hver dag kl. 8.00. Dette gjør vi for at elevene skal få fysisk aktivitet, lære seg å kle seg etter vær og vind, og ikke minst så våkner de og er klar for å lære, sier Sjåvik.

Skrova skole har hatt morra-tur i snart 20 år nå, og det er en avtale mellom skolen og foreldrene og tas ikke av skoletiden, men kommer i tillegg. Alle elevene går på denne måten minimum tre kilometer hver dag.
− Ved å melde oss på konkurransen Beintøft ønsker vi å sette ytterligere fokus på det å gå eller sykle i all slags vær. På tross av at det er korte avstander mellom det meste her i Skrova så er det en god del bilkjøring, og vi håper at vårt fokus på å gå og sykle også kan være en motivasjon for de voksne på øya å la bilen stå, forteller hun til Våganavisa.

Hele 3. klasse ved Svolvær Barne- og Ungdomsskole er med på Beintøft! Foto: Trine Sivertsen

SYNES SYKKEL ER BEDRE ENN BIL
På Svolvær Barne- og Ungdomsskole deltar hele tredje klasse på Beintøft. Våganavisa besøker dem rett før de skal inn til undervisning, og akkurat når bildet skal tas, høljer det ned med regn. Det gjør overhodet ingenting med humøret til noen av dem.

Tobias Leander Kristoffersen 3A, Runa Elida Tallaksen 3C og Torje Mielva Andersen 3B synes alle sykkel er mye bedre enn bil.

− Bortsett fra når det er skikkelig slapsevær, da er det bedre å bli kjørt. Men en gang satte mamma seg faktisk fast i snøen med bilen i rundkjøringa så noen måtte komme med en redningsbil, forteller Torje (8).

− Det er bedre å ta buss enn å ta bil, forteller Tobias (8). I dag innrømmer han at sikten var dårlig når han syklet til skolen. Runa og Torje lot sykkelen stå og tok bena fatt til skolen i dag.

− Vi alle liker best å sykle, det er mye morsommere enn å bli kjørt, forteller Runa (8).
− Ja, da får man gjøre noe og ikke bare sitte i ro, legger Torje til.

Kommer dere til å ha lyst til å sykle i stedet for å kjøre bil også etter Beintøft er over da?
− JA!

Håper dere at dere vinner konkurransen?
− Ja, da får vi masse penger vi kan kjøpe nye leker med, smiler de. 

Redaksjonell anmerkning: Både Runa, Torje og Tobias understreker at de alle tre er 8 og et halvt år gamle

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.