Svolvær Byteater gleder seg til å ta «Vågakallens Hemmelighet» inn på Storemolla igjen. Foto: Trine Sivertsen

Gjensyn med «Vågakallens Hemmelighet»

Skrevet av Trine Sivertsen
04.09.2019 19:00 - OPPDATERT 05.09.2019 11:02

Lørdag 2. november er det et gledelig gjensyn med publikumssuksessen «Vågakallens Hemmelighet», og Svolvær Byteater er i full gang med forberedelsene.

Tonen blir komisk allerede fra start, når jeg ærlig må innrømme at jeg ikke visste noe særlig om denne forestillingen før nå.

− Jammen du så den vel helt sikkert når du var liten, sier Mathias Rabben Sørslett til meg.
− Når ble den satt opp da? spør jeg.
− Første gang i 1995, forteller han.
− Jamen da feirer både jeg og forestillingen 24 år i år, ler jeg.
− Du e jo bære en liten pjusling! utbryter Sørslett. Undertegnede velger fremdeles å ta det som et kompliment når folk antar jeg er eldre enn jeg faktisk er. Og det satt til side er det jo fantastisk at et teaterstykke lever videre etter så mange år.

Han har invitert meg til å komme og besøke Byteateret under produksjonsmøtet hvor de har startet å lese igjennom stykket. De har samlet seg i Lillemolla, også kjent som Blackboxen, i Lofoten Kulturhus mandags kveld, og det er en munter gjeng som møter meg under leseprøven.

− Vi er en salig blanding av folk med ei salig blanding av erfaring. Vi liker å by på oss selv! Vi gleder oss veldig til å sette opp «Vågakallens Hemmelighet» igjen, det er gøy å gjøre noe annet enn revy, sier Sørslett.

Foto: Trine Sivertsen

LOKAL PRODUKSJON
«Vågakallens Hemmelighet» er ei barneforestilling, hvor vi møter Tor som skal besøke bestefar i Lofoten. Det er en reise tilbake i tid, hvor vi møter på Rusken. Han trenger hjelp til å redde faren og broren sin fra Vågakallen, som har fanget dem i ei hule. På ferden sin må de bekjempe både Draugen og Trollgeita, og møter på dansende Myralver.  

− Det er utrolig gøy å spille for barn. De lever seg sånn inn i handlingen, og det er fantastisk å spille mot et slikt publikum, forteller Sørslett.

Det lokale stykket er skrevet av Stein Alsos, og han og Bent Windsrygg har også skrevet musikken til stykket. En ordentlig lokalproduksjon. I Lofotposten i 2015 når forestillingen sist ble satt opp, uttalte Stein Alsos at forestillingen ble skrevet for å ta vare på lokale historier og ord.

LAVTERSKELS FORESTILLING
Lørdag 2. november settes altså forestillingen opp igjen, i forbindelse med Lofoten Kulturhus sin Familielørdag. Familielørdagen i forkant av forestillingen klokken 14 er gratis, og her kan både store og små delta på quiz og aktiviteter. 

− Forestillingen blir satt opp på dagtid, og vi håper at folk utenfor Vågan også kommer inn til byen for å se. For å gjøre det lavterskel har vi har valgt å ha lav inngang for voksne på bare 30 kroner som er billettavgiften, og 100 kroner for barn, forteller Ryslett, som selv ler når han forteller av erfaring at man nesten er nødt til å være to voksne med på forestillinger med barna, for plutselig må den ene ungen på do, og noen må passe på den andre.

«Vågakallens Hemmelighet» er en av mange lokale produksjoner Lofoten Kulturhus har i sitt høstprogram, og er deres måte å feire 10års-jubileet sitt. Allerede på førstkommende lørdag, 7. september, er det også familielørdag og et gledelig gjensyn med Dag Kajanders «Kod og Tod».

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.