Veslemøy Mantor og Tone Hilmen er andreårs-elever på Lofoten Folkehøgskole og gleder seg til å arrangere bruktmarked. Foto: Trine Sivertsen

Gjør gode kupp på et mer bærekraftig vis

Skrevet av Trine Sivertsen
25.11.2019 21:00 - OPPDATERT 26.11.2019 11:02

For andre gang arrangerer Lofoten Folkehøgskole Green Friday. Det var rektor Jonatan Rask med andreårs-elevene som startet det i fjor, og andreårs-elevene Veslemøy Mantor og Tone Hilmen er fornøyde med å videreføre den nye tradisjonen.

Black Friday startet i USA på 1960-tallet. Etter hvert har det spredd seg til Europa og Asia. Fenomenet dukket opp i Norge for første gang opp i 2009. Skikkelig fart i den amerikanske tradisjonen i Norge ble det først i 2015. Tall fra kjøpesentrene viser at omsetningen under Black Friday i 2015, var hele 54,8 prosent høyere enn i november 2014. Black Friday er første fredagen etter Thanksgiving og vil derfor alltid ligge i perioden 23.-29. november.

BÆREKRAFTIG MOTREAKSJON
På kvelden fredag 29. november arrangerer elevene ved Lofoten Folkehøgskole bruktmarked i gymsalen på skolen, med et mål om å flytte fokuset på bærekraft og gjenbruk framfor nyinnkjøp og konsum.

− Dette er en motreaksjon på Black Friday som har tatt helt av de siste årene. Det er mange som gjør julegavekjøp, og det er mange gode tilbud, men det har blitt så mye at man kanskje kjøper ting man egentlig ikke trenger bare fordi det er fantastiske tilbud. Det bør man reflektere litt på. Det er så mange ting i god kvalitet man kan kjøpe brukt, og ofte på like gode om ikke billigere tilbud enn på Black Friday, sier Hilmen. 

Ved skolen er det tradisjon at elevene selger videre utstyret sitt til neste års elever, noe Mantor og Hilmen synes er en flott ting man kan gjøre.

− Vi holder jo på med friluftsliv med alt fra toppturer, surfing og foto, og selv om man går én linje vil man kanskje prøve flere ting, så sammen blir det ganske store summer. Det blir litt for dumt å kjøpe alt nytt, det blir mye penger, og kanskje bruker man ikke utstyret noe særlig etter dette året. Da er det fint at man kan kjøpe utstyr fra fjorårets elever, sier Hilmen.

− Og ofte prøver man aktiviteter, og finner ut at man ikke likte det. Da er det fint å selge det videre. Det gjelder både oss på skolen men også andre folk her lokalt, legger Mantor til.

− Man kan også låne masse flott utstyr på BUA i Kabelvåg, men det gjelder jo ikke utstyr til ekstremsport for eksempel, sier Hilmen.

IKKE BARE TURUTSTYR
De håper det skal være gode funn for alle i lokalsamfunnet, og understreker at det ikke bare er turutstyr de ønsker å få inn til bruktmarkedet.

− Vi håper også folk vil komme med andre ting, så folk kan pynte hjemme med blomsterpotter eller julepynt, vanlige klær man ikke bruker, garnrester - folk strikker jo som bare det, forteller de.

Du kan med deg ting til innlevering i skolens gymsal torsdag 28. november mellom kl. 16:00-19:00, eller lever det i løpet av selve bruktmarkedsdagen, fredag 29. november før kl 17:30. Det som leveres inn vil få et eget nummer og må merkes med vipps-nummer og salgspris.

Elevene ved skolen tar ansvar for håndteringen av tingene og passer på at ingenting går tapt, mens transaksjon foregår mellom kjøper og selger via Vipps. På denne måten forteller elevene at det blir enklere for folk flest, da man ikke må stå der selv hele dagen.

Mange av skolens elever selger sine ting, og Mantor og Hilmen forteller at flere har pakket med seg flere ting enn de har bruk for, og synes det er flott at de da kan selge dette videre for å leve videre hos noen som bruker det.

MULIGHET FOR REPARASJON OG FILMVISNING
De forteller også at det kommer til å være mulig å ta med ødelagte plagg for å få hjelp til å reparere det.

− Der kan man komme og få hjelp til å reparere gamle ting som har blitt litt slitt. Både stappe ullsokker og reparere jeans eller goretex og litt mer tekniske ting blir også mulig å få hjelp til, forteller de.

I tillegg til bruktmarked vil de også sammen med Protect our Winters vise film i skolens storsal. Filmen «STEPS - a journey to the edge of climate change» er en dokumentar produsert av Ride Greener og Coupdoeil Films og er den første klimavennlige produserte snowboard- og skifilmen.

Her viser man konsekvensene av klimaendringene parallelt med vintersport, og prøver å svare på hvorvidt man kan drive med ski- og snowboardkjøring i dagens verden og samtidig leve i harmoni med naturen.

− Skolen prøver å bli grønnere og grønnere, og jobber mot det. Også ønsker vi å gi litt tilbake til lokalsamfunnet. Det er mange kule folk her, og vi synes det er fint å knytte bånd på tvers av miljøene man er i til vanlig. Vi håper mange vil komme til oss, avslutter de.