− Gleder meg til å få det ut i verden

Skrevet av Trine Sivertsen
22.10.2019 11:00 - OPPDATERT 22.10.2019 17:02

På mandag faller regnet i et kaldt vær og lager tidvis en ekkel speilblank is. Opp den bratte bakken til Hesthagen i Svolvær er det tenkt fakler opp til BIRRI's hus. Noen dager er litt kulere å være på jobb - i dag er en sånn dag.

− Velkommen, takk for at du ville komma!

Brita Skare Malvik, under artistnavnet BIRRI, har gledet seg til denne uka i ganske lang tid nå. På onsdag har hun bursdag, men for første gang i sitt liv er den dagen mer uvesentlig enn noensinne. På fredag 25. oktober slipper hun nemlig debutalbumet sitt.

− Det blir jo sånn som i eventyrene, det blir fest tre dager til ende!

NÆRT OG INTIMT
Hun har invitert et knippe utvalgte inn i hjemmet sitt, hvor vi blir geleidet inn i musikkrommet hvor hun kan fortelle at omtrent 80-90% av plata har blitt til. Omringet av plakater med The Beatles, The Rolling Stones og instrumenter serveres det kaffe og prosecco.

− Det er mange av låtene jeg har hatt med meg lenge. Noe ble laget mens vi bodde på Gimsøya, og noe etter at vi flyttet til Svolvær, men mesteparten har kommet til etter at jeg kom til Lofoten. 

Stemningen er upåklagelig hjemme hos BIRRI denne mandags kvelden. Stuntet med å rett og slett invitere hjem, gjør hele opplevelsen ekstra spesiell, når man vet hvor mange timer Brita har tilbrakt inne i akkurat dette rommet, for å skape det som kommer nå på fredag.

Det var spesielt å være i rommet hvor så mye av materialet har kommet til, og stemningen var upåklagelig. Foto: Trine Sivertsen

LOFOTEN MED PÅ PLATA
Blant gjestene finner vi Ingunn Rottem Nilsen, Victoria Vannebo og Hege Thorgersen Strøm. Samtlige er del av koret Soul Savvy - og det er slettes ingen tilfeldighet. Brita er leder av koret, og for henne var det en selvfølge at hun måtte prøve å få dem med til å kore på albumet hennes. 

− Det betyr veldig mye for meg å få dem med på plata, det blir et emosjonelt aspekt i det, som er veldig stas. Heldigvis klarte vi å få det til! «Good Girl» er et slags oppgjør med den usunne perfeksjonismen som mange har i seg. 

Inne på Kulturhuset en hektisk ettermiddag organiserte Brita opptak med koret, og krysset fingrene for at det gikk, for det var ingen garanti. Det gjorde det - og resultatet ble et realt løft på ei allerede god låt.

− Så vil jeg spille ei låt på piano først, før dere får høre albumversjonen. Det er ei låt som har endret seg veldig mye fra starten. For meg er det ei gospel-inspirert låt. Så har den utviklet seg, og blitt så mye mer på albumet. 

STORSLÅTT KONSERT I LOFOTEN
Så starter BIRRI å spille låta «Savage Land», til en mer eller mindre umiddelbar gåsehud. Sårt men kraftfullt. Det river godt i hjertet nå.

Som en gledelig nyhet forteller hun at på releasekonserten i Lofoten Kulturhus skal Soul Savvy også kore på denne låta. Hun har også med seg to gitarister.

− Det er spesielt med konserten på hjemmebane. Dette blir den største produksjonen jeg har gjort, og det blir ekstra eksklusivt for Lofot-publikummet. Stort band, stort kor, i storsalen. Det blir storslått, ler BIRRI.

Elementene fra Sunndalsøra både høres bra ut - og smakte fortreffelig. Foto: Trine Sivertsen

SMAKFULLT PREG FRA SUNNDALSØRA
På låta «Storm» fikk Brita i hui og hast inn strykere fra Lady Arbuthnott, som er en produksjon som går på Sunndalsøra, som Brita selv jobbet på i flere år.

− Det er kult å ha fått med litt av Lofoten og litt av Sunndalsøra på albumet, smiler Brita. Det er vanskelig å si at man har favoritter blant låtene på albumet man har laget, men «Good Girl» og «Storm» hvor Lofoten og Sunndalsøra bidrar, ligger litt ekstra nært hjertet. 

I dag er som sagt starten på ei festuke for BIRRI. Og ifølge henne trenges det da græt. Det er den nordmørske festmaten, bestående av vaffel med en skikkelig feit smørgrøt man skal ha oppå. Ikke bare gjør strykerne fra Sunndalsøra et deilig løft på låta «Storm», men Britas røtter til hjemstedet smaker også helt fantastisk.

60- OG 70-TALLSROCKEN LIGGER NÆRMEST HJERTET
BIRRI har vanskelig for å plassere seg i én sjanger. Hun har laget et variert album, og siden flere av låtene har vært med henne i mange år, sier hun at hun på en måte har vokst sammen med dem. Låtene viser på mange måter kontrastene i livet, på godt og vondt, slik livet er.

Musikksmaken hennes er variert, men den røde tråden blir røttene hennes til det vintage uttrykket kombinert med moderne elementer. Hun har vokst opp med 60- og 70-tallsrocken, og det er det som ligger hjertet nærmest.

− Det har vært altoppslukende å jobbe med albumet, men jeg har blitt flink å sjonglere flere ting på én gang. Dette brenner jeg for, og det er noe jeg har drømt om veldig lenge, og derfor har det gått fort. Det var bare å begynne å spare penger og få ting til å skje.

BIRRI sørget for at gjestene fikk forhåndskjøpe CD-plater allerede mandag, til stor glede for de som ville ha autograf. Foto: Trine Sivertsen

GLEDER SEG TIL Å FÅ DET UT I VERDEN
Det er to år siden BIRRI hadde sin opptreden på Lofotjazz første gang, og det var etter responsen der Brita bestemte seg for å satse. Etter det forteller hun at det har gått fort.  Hun har startet sitt eget label som heter Pebble Records, og har fått god hjelp fra dem rundt henne.

− Det har vært mange som har bidratt til at dette her skulle gå til, noe jeg er veldig takknemlig for. Nå har jeg litt premierenerver, men jeg gleder meg til å få det ut i verden.

På fredag 25. oktober slippes albumet på strømmekanaler, samt at hun gir ut på både CD-plate og vinyl. Etter å ha fått den eksklusive forhåndslytten er det ikke noe annet å bøye seg i støvet, og meddele at publikum har mye å glede seg til. Releasekonserten er lørdag 9. november på Lofoten Kulturhus, og skal vi tro BIRRI blir det storslått.

Bildeserie