Grethe Winther-Svendsen har pakket i bilen og tar med seg krukkene "hjem" til Honningsvåg.

Grethe tar med seg krukkene hjem

Skrevet av Johan Tangen
06.09.2020 09:00 - OPPDATERT 06.09.2020 21:02

Grethe Winther-Svendsen pakker ned krukkene sine, setter seg på Hurtigruta og reiser til stedet hun vokste opp.

10. september starter Nordkapp filmfestival. I den anledning har Grethe Winther-Svendsen blitt invitert opp for å åpne en utstilling på Nordkappmuseet i Honningsvåg 9. september.

– Jeg er invitert opp til å være festivalutstiller på mitt hjemsted. Der jeg vokste opp. Da tar jeg med meg krukker i porselen. Også tar jeg med helt nye relieff som skal være på vegg, det og i porselen, sier Grethe.

Videre forteller hun at det blir veldig spennende, men sliter litt med å sette ord på hva man får se.

– Det er så vanskelig å forklare det, for mitt språk er det visuelle. Jeg synes man skal la betrakteren synes det man synes og se det man ser. Kunsten har blitt alt for teoretisert. Man kan prate ihjel en ting, men man klarer ikke å prate opp noe, selv om noen prøver, sier Grethe.

FÅR HJELP AV DEN GAMLE LÆREREN SIN
Honningsvåg er stedet hvor Grethe vokste opp. Selv om hun har vært der med jevne mellomrom blir det litt ekstra spesielt å komme tilbake nå.

– Det blir veldig spennende. Det mest fantastiske er at jeg har fått min gamle lærer til å åpne utstillingen. Alle har hatt en lærer som virkelig var den læreren. Jeg har fått min til å åpne utstillingen. Det er kanskje det jeg er mest glad for, sier Grethe som også gleder seg til å se hjemstedet sitt igjen:

– Nesten ingen av de jeg kjente er der enda, for Honningsvåg har opplevd stor fraflytting. Men noen er det. Og selv om folk ikke kjenner meg igjen, så kjenner jeg dem igjen.

BLIR STÅENDE UT NOVEMBER
Alt er pakket og var klart for mange dager siden. Nå setter Grethe seg inn i bilen og kjører inn på Hurtigruta som skal ta henne hele veien opp.

– Jeg skal være der oppe en hel uke. Nå har jeg bare gått og ventet.

Nordkapp filmfestival gå fra 10.-13. september, men utstillinga til Grethe Winther-Svendsen blir stående på Nordkappmuseet ut november.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.