Mye fint og spisende langs strandkanten Foto: Lise Åserud / NTB

Grønn salat i Lofoten

Skrevet for Redaksjonen
07.04.2021 07:00 - OPPDATERT 07.04.2021 14:32

LESERINNLEGG:

Æ leste det store oppslaget han Odd Arne hadde i avisa om delikatessan i fjæra med hint om alt det gode som finnes på land og som vi kan ete. Assosiasjonan strømma på. For æ har prøvd mæ på mye ukonvensjonelt i mi tid. På lærarkurs her i Lofoten som handla om nettopp det, fikk æ smake både på kråkebolle og diverse skjell.

Da æ flere år seinare sku imponere med kråkebollekaviar, fikk æ sanne at æ helst bør kunne det man begir sæ ut på, ellers blir det fiasko. Ingen andre enn æ sjøl ville smake på svineriet. Te gjengjeld lyktes vi stort med både rognkjeksrogn og stekt filet av Rognkall. Tangsuppa og taregrøt fikk vi servert på Fosen folkehøyskole. Suppa va grei men intetsigandes, mens grøten va heslig. Og ryllikteen va grei men ikke vanedannandes. Imidlertid har æ i mange tiår laga mæ dram av ryllik som medisin. For det e en urgammel medisinplante. For mæ har den hadd en super placeboeffekt, omtrent som tran.

Alle typa kufor som salat har æ og blidd presentert for, sjøl om æ aldri som finnmarking har blidd en seriøs rival i matfatet te sauan. Men det verste eksemplet som æ vil gi te beste her, va på det første «kråkebollekurset». Vi sanka og åt te den store gullmedaljen av grøntfor. En av de her grønne dagan blei der utlyst en konkurranse. Gruppevis sku vi lage en salat av det vi fann i nærmiljøet og som vi hadde lært om og smakt på. Entuiasmen min ve ikke skyhøi. Æ spoile vel ikke veldig om æ røpe at æ ikke blei frelst. Vi sku smake på salatan fra kvær gruppa og gjette ka slags planta som måtte bøte med livet i den gode saks tjeneste.

Produktet te ei av gruppen måtte vi alle melde pass for. De hadde ikke funne så mye av hovedingrediensen så det blei bare en liten smaksprøve på kvær. 

At ingen av oss klarte å gjette rett, va vel bra. Det va bevis på at vi va alt for snille og lite ondsinna. For salaten besto av en enkel dressing av olje, eddik og krydder, men hovedinnholdet va grønne servietta!

Odd Tranås